TBMM gündemine getirilen  Çocukların Cinsel istismarı suçu ve faili ile ilgili düzenlemeye Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Çocuk Hakları İzleme Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu üyeleri tepki gösterdi.

Eskişehir Barosu’nda düzenlenen basın açıklamasında  Komisyonlar adına konuşan Kadın Hakları Komisyonu başkanı Betül Duman, “ ‘Erken evlilik mağdurları’ adı altında ortada bir toplumsal mağduriyeti varmış gibi sunulmaya çalışılan şey, çocukları istismar edenlerin ‘mağdur’ ilan edilmesinden başka bir şey değildir. Bu düzenleme ile birlikte cezaevlerinde bulunan pek çok çocuk istismarcısı serbest ve cezasız kalacak ve bu durum yeni failler için özendirici olacaktır. Yasalarımız ve tarafı olduğumuz Uluslar arası Sözleşmeler gereğinde 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur” dedi.

Söz konusu düzenlemenin yasalaşmasının tecavüzün ve tecavüzcünün, toplum ve devlet eliyle korunması olduğunu öne süren Duman şunları söyledi:

“Bu durum halihazırda mevcut olan çocuk istismarının ve çocuk yaşta evliliklerin sayısını arttıracaktır. Her çocuk, gelişimini fiziken ve ruhen sağlıklı, suistimalden uzak tamamlama hakkına sahiptir. Bu hakkın korunması ve gözetilmesinde; devletin birincil derecede sorumluluğu vardır.

Ülkemizde cinsel istismar vakaları ne yazık ki her geçen gün artmaktadır.

18 yaşın altındaki her birey çocuktur ve cinsel istismar suçunda rızası alınamaz. Tecavüz hayatı yaşanmaz hale getiren travmatik bir olaydır, sağlıklı ve olağan bir cinsellik davranışı olarak kabul edilemez.

Erken yaşta evlilik, çocuk istismarıdır. Evlilik/aile kurumu, tecavüz üzerine inşa edilemez.

Devletin asli görevi çocukları korumaktır, çocuk istismarcılarını değil.

Çocuklar okumalı, yazmalı, düşünmeli, sanatla ilgilenmeli, kendileriyle birlikte yaşadıkları ülkeyi güzelleştirmelidir.  İktidarın çocuk istismarcılarını affetmeye yönelik bu düzenlemede gösterdiği ısrarcı tutum, ahlak, vicdan ve hukuk adına bizleri kaygılandırmaktadır.

İnsanlık suçu niteliğindeki bu düzenlemenin derhal geri çekilmesini istiyoruz, bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Editör: TE Bilişim