ÇYDD Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen, 3 Mart 1924’te kabul edilen 3 Devrim Yasası’nın 97’nci yıldönümünü kutladıklarını ifade ederek, “97 yıl önce TBMM’de kabul edilen yasa ile Halifelik kaldırıldı, Öğrenim Birliği Yasası kabul edildi, Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı kaldırıldı. 3 Mart’ta kabul edilen 3 Devrim Yasası, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun en önemli adımıdır. Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlam temellere oturtulmasını sağlamış ve gelecek ufkunu belirlemiştir” diye konuştu.

Halifeliğin kaldırılmasının; laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlıklar seviyesine ulaşma hedefinin yolunu açtığını dile getiren Akmen, “Alınan kararların şeriat kurallarına uygun olup olmadığını denetleyen Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı’nın kaldırılması ise din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılarak ‘laik devlet anlayışının’ hakim kılınmasını sağlamıştır. Öğrenim Birliği Yasası ise dağınık ve kontrolsüz biçimde faaliyetlerini sürdüren okulların tek çatı altında birleştirilmesinin yanı sıra din eksenli eğitim yerine akıl ve bilimi esas alan çağdaş eğitim modelinin benimsenmesini sağlamıştır. Aradan geçen 97 yılın sonunda ise ne yazık ki devrim yasaları ile getirilen düzenlemelerin uygulanması konusunda çok önemli sorunlar yaşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın dini referans alan vakıf ve derneklerle işbirliği yaparak laik eğitim ilkelerinden uzaklaşmasını kabul etmiyoruz. Diğer yandan, hilafet çağrısı yapan grupların sesini yükseltmesini büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz”  dedi.

3 MART’TA SAAT 12:00’DA

İçinde bulunulan tüm zorluklara karşın Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin temsilcileri olarak Büyük önder Atatürk’ün hedef gösterdiği laik, çağdaş, bilimsel eğitim ilkelerinden asla ayrılmayacaklarını belirten Akmen, “Devrim Yasalarının 97’nci yıldönümünde duyarlı Eskişehirlileri Sivil Toplum Kuruluşlarının öncülüğünde 3 Mart Çarşamba günü saat 12:00’da Vilayet Meydanı’nda yapılacak olan törene davet ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim