Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Sadık Yurtman, "Virüs nedeniyle dezenfeksiyon işlemi yapan firmaları uyarıyoruz"dedi.

Yurtman, "Korona virüs salgını nedeniyle halk sağlığı ve insan sağlığını korumak üzere yaşam alanlarına çeşitli kimyasal uygulamalar ile dezenfeksiyon işlemi yapılmaktır.  Fakat yaptığımız tespitlerde krizi fırsata çevirmek isteyen yetkisiz firmalar dezenfeksiyon işlemi yapmaya başlamıştır. Bu işlemlerin yetkisiz ve eğitimli olmayan kişilerce yapılması insan ve çevre sağlığını önemli ölçüde riske sokmaktadır.

                    Dezenfeksiyon işleminin yapılabilmesi için biosidal ürün uygulama izin belgesi olan aynı zamanda Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş dezenfeksiyon işlemini uygulayan ilaç bilgisi ve etken madde bilgisine sahip elemanlardan oluşan firmalar tercih edilmelidir.

                    Dezenfeksiyon işlemi yapan bu firmalardan vatandaşlarımız işlem sonunda biosidal ürün uygulama formu isteyerek hangi kimyasalın ne şekilde uygulandığı konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar.

                    Ucuz dezenfeksiyon yapan yetkisiz firmaların yeterince bilgisi olmadığından insan ve çevre sağlığına zararlı bir kimyasal kullanmaları halinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilecektir.

                     Bu sebepten dolayı vatandaşlarımız dezenfeksiyon ve ilaçlama işlemi yaptırmadan önce TC  Sağlık Bakanlığı onayı olan firmaları tercih etmeleri bu firmaların ve uygulama yapan personelin biyosidal ürün uygulayıcı sertifikası  belgelerini sormalarını Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği  ( ESÇEVDER ) olarak  uyarıyoruz.                                                  Dezenfeksiyon işlemini gereğince yapmayanlar hakkında   1593 sayılı Kanun ile 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmasını talep ediyoruz.          

Yukarıdaki uyarılara uymak hem kendi hem de sevdiklerinizin sağlıkları için yararlı olacaktır."

Editör: TE Bilişim