Eskişehir Diş Hekimleri Odası, Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ve Diş Hekimliği Günü dolayısıyla  Atatürk Anıtı'ne çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Türk Diş Hekimleri Birliği olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da Eskişehir halkı ile birlikte 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nü içine alan haftayı Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutladıklarını belirten Eskişehir Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Cihat Arkan, “22 Kasımlar bir taraftan toplumun ağız diş sağlığı bilincini artırmak üzere yapılan etkinliklerle diğer taraftan da diş hekimliğinin geleceğinin tartışıldığı, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Diş hekimleri Odalarının ağız diş sağlığı politikalarını, ilgili kurum ve kuruluşlarla ve de siyasi karar vericilerle paylaştığı önemli günlerdir. Günümüz Türkiye’sinde ağız diş sağlığı hizmetlerinin durumuna bakarsak, bir yandan kamuda diş hekimi istihdamı artarken, diğer yandan yeni tesisler kurularak, devletin temel görevi olan koruyucu hekimlik yerine döner sermaye gelirlerini artırmak üzere planlamış tedavi edici uygulamalarının öncelendiği görülmektedir. Bunun baskısı ile kamudaki meslektaşlarımız iş yoğunluğunda aşırı artış yükü altında ezilmektedirler. Bu yoğun çalışma sonucu elde dilen gelirin büyük bir kısmı da emeklilik özlük haklarına dahi yansımamaktadır” dedi.

Hasta ve hasta yakınlarından görülen fiziki ve manevi şiddetin artık iş kazası haline geldiğini ifade eden Arkan, “Ülkemizde 2016 yılı sonu itibariyle yaklaşık 30 Bin diş hekimi bulunmakta ve bir diş hekimine İki Bin Yedi Yüz hasta düşmektedir. Bu sayı Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama Bin Beş Yüz civarındadır. TDB tarafından yapılan bir projeksiyonda yeni fakültelerin açılması ve kontenjan artırımı aynı hızla sürerse bu ortalamayı 2024 yılında yakalayıp 2025 yılında aşacağımız öngörülmektedir. Hem işsiz diş hekimi yaratmamak, hem de sağlık hizmetlerindeki kaliteyi düşürmemek adına  2018 yılından itibaren kontenjanların yıllara yayılarak azaltılması gerekmektedir.

Ağız ve diş hastalıklarının dünyanın hemen tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunu olduğunu belirten Arkan, sağlıklı bir ağız ve sağlıklı nesiller için tavsiyelerini şu şekilde sıraladı,“Yaşam kalitesi açısından önemli kayıplara yol açan ağız diş hastalıklarının, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, büyüme-gelişme geriliği, erken doğum gibi birçok sağlık sorununun gelişmesinde rol oynamaktadır. Senede iki defa diş hekiminizi ziyaret edin. Günde iki defa dişlerinin florürlü bir macun kullanarak fırçalayın. Üç ayda bir diş fırçanızı değiştirin. Günde bir kere diş aralarınızı diş ipiyle temizleyin.

Arkan, son olarak, “TDB ve Diş Hekimleri Odaları, kuruluşlarından itibaren hiçbir siyasi görüşün etkisinde kalmadan etik değerlere saygılı, bilimsel temelli ağız diş sağlığı hizmetlerini, toplum genelinde önceleyen politikaları savunmuş ve savunmaya da devam edecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim