Nakliyat İş’in de üyesi bulunduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK, 52’nci yılını kutluyor.

Türkiye Devrimci İşçi sendikaları Konfederasyonu DİSK kuruluşunun 52. yıldönümünü, birçok ilde direniş alanlarında, meydanlarda kutluyor. Eskişehir'de Hilton Otel önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Nakliyat İş Şube Başkanı Ali Özçelik, "Sendikamıza üye oldukları için işten atılan ve aylardır Anayasal haklarına, sendikalarına, onurlarına ve ekmeklerine sahip çıkarak işverenin işçi-sendika düşmanlığına karşı direnen, mücadele eden ve direnişin 84. gününde olan Eskişehir Tüvtürk Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları direnişçileri direnişlerinin 85. gününde alanlardayız" dedi.

Özçelik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “13 Şubat 1967 yılında kurulan sendikamızın Kuruluş Bildirgesi girişinde; Bizler; Türk işçi sınıfının tüm çıkarları, hakları ve özgürlükleri ve de onuru için bir araya geldik. Emperyalizmin devletimizin ve milletimizin hayatına yeniden kast etme çabalarının arttığını ve bir avuç aracının, kapkaççının ve sömürücünün bu çabalara katıldığını gören bizler, Büyük Atatürk’ün daha 1921’de ilan ettiği gibi ‘Bizi mahvetmek isteyen emperyalizme karşı ve bizi yutmak isteyen kapitalizme karşı’ savaşmaya and içmiş sendikacılarız” diyerek kuruluş amacını böyle açıklıyordu. DİSK’in kuruluşundaki 4 temel belge de, Kuruluş Bildirgesi, DİSK’in Kuruluş Tüzüğü, Türk-İş Üyeliğinden Ayrılmaları Hakkında Rapor ve DİSK’in Kuruluşu Hakkında Rapor da açıklanan temel yaklaşımlara, bizler bugün de aynen katılıyoruz. DİSK, Amerikancı sarı sendikacılığa, yerli yabancı para babalarının sömürüsüne karşı İşçi Sınıfımızın tabandan gelen, yükselen mücadele taleplerine yanıt olmuştur.

Cumhuriyet tarihinin en demokratik-ilerici İşçi Sınıfının örgütlenme ve mücadele haklarını güvence altına alan 1961 Anayasası'nda İşçi Sınıfına sahip çıkılmıştır. Bu sahiplenme başlangıcı 31 Aralık 1961’deki tarihi Saraçhane Mitingidir. 100 bin işçinin katıldığı miting de temel talep 61 Anayasasında ki örgütlenme ve mücadele, toplu iş sözleşmesi, grev haklarımız gereği yasaların çıkarılmasıdır. 28 Ocak 1963’de başlayan Maden-İş Sendikası’nın Kavel Direnişi ve fiili grev de bu sürecin devamında, 1965 Kozlu Direnişi, 1966 Paşabahçe Grevleri ve mücadeleleridir. DİSK böylesi bir süreçte 13 Şubat 1967 yılında kurulmuştur. Kuruluşunda emeği geçen başta Genel Başkan Kemal Türkler olmak üzere tüm kurucuları saygıyla, rahmetle anıyoruz. DİSK, kuruluşu ile birlikte işçi sınıfımızın mücadelesi hem nicel olarak hem de nitel olarak gelişmiştir. Yerli-yabancı para babaları ve onların güdümünde ki siyasi iktidarlar, 1970 yılında bu süreçteki gelişmeyi, DİSK’İ de yok etmeyi amaçlayan bir yasal düzenleme ile engellemek istemişlerdir. DİSK’in ve İşçi Sınıfımızın bu anti-demokratik düzenlemeye karşı yanıtı şanlı 15-16 Haziran Direnişi olmuştur. Yüzbinlerce işçi direnişe geçmiştir ve yasal düzenleme Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. 

         İşçi Sınıfımız bu dönemde önemli ekonomik, demokratik kazanımlar elde etmiştir. 1967-1980 döneminde sendikalı işçi sayısı %25’lere ulaşmıştır. Şu anki oranın iki katıdır. İşçi Sınıfımızın, emekçilerin milli gelirden aldığı pay yapılan bir araştırmaya göre 1979’da %32,79 iken 1989’da %14,8 2014 yılında ise %4,8’e kadar düşmüş durumda.

         12 Eylül 1980 öncesi DİSK’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde işçiler yılda 6 maaş tutarında ikramiye ile bazı işyerlerinde sosyal yardımlar alıyorlardı. Kıdem tazminatında tavan sınırlaması yoktu ve işçiler her yıl için 75-90 gün üzerinden kıdem tazminatı alıyorlardı. DİSK, o dönemde işçi sınıfı mücadelesinin belirleyici merkezi olduğu gibi aynı zamanda toplumsal halk muhalefetinin de belirleyici gücü olmuştu..

         DİSK ve bağlı sendikalar 12 Eylül 1980 Amerikancı faşist darbeyle kapatılmış, yöneticiler idamla yargılanmıştır.

         DİSK, 1991’de yeniden açılmış üye sendikalar faaliyete başlamışlardır. Bazı iş kollarında ki birleşmeler o dönemdeki siyasal toplumsal koşullarla birlikte DİSK ve üye sendikalar önemli iş kollarında örgütlenmişlerdir. DİSK’in bu dönem mücadelesi işçi sınıfı mücadelesine nicel ve nitelik anlamda önemli katkılar da sağlamıştır.

         Özellikle Sendikamızın Genel Başkanının da yönetimde olduğu 2008-2012 yıllarında ki 1 Mayıs’ların yeniden Taksim Meydanın da kutlanması ve tatil olması mücadelesi kazanımla sonuçlanmıştır. Çetin, zorlu mücadeleler sonucu 1 Mayıs’lar Taksim Meydanı'nda yeniden kitlesel olarak kutlanmaya başlamış, 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” adı ile tatil günü olarak kabul edilmiştir.

         DİSK, son dönemde kuruluş ilkelerinden, geleneklerinden, işçi sınıfından uzaklaşmıştır. Geleneğinde, ilkelerinde olmayan siyasi ve sendikal dayatmalar DİSK’in mücadelesini zaafa uğratma aşamasına getirmiştir.

         DİSK, işçi sınıfının, sermaye sınıfına karşı ekonomik-demokratik mücadele örgütüdür.

         DİSK, sınıf işbirlikçiliğini, teslimiyetçiliği reddeder. “Sosyal Diyalog”  mücadele yerine, sınıf işbirlikçiliği, teslimiyetçilik değil de nedir? Bunun geliştirilmesini amaçlayan konferansta DİSK’in yer alması DİSK’in kuruluş amacının, ilkelerinin, geleneklerinin inkarıdır. Sendikamız, şu an binlerce işçinin başta Real Market, Muğla Tüvtürk, Şanlıurfa Tüvtürk, Eskişehir Reysaş Tüvtürk, Makro Market Direnişlerinde, yerli yabancı para babalarının işçi-sendika düşmanlığına, sarı sendikacılığa karşı mücadelesinde DİSK’in adını, tarihini, ilkelerini geleneklerini yaşatıyor,  yaşatmaya devam ediyoruz. Kemal Türkler, Abdullah Baştürk, İbrahim Güzelce, Kenan Budak, Recep Vurmuş, Hamdi Yılmaz’ı işgal, grev, direniş mücadelemizde yaşatıyoruz.”

Editör: TE Bilişim