DİSK Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerini ve sonucunu değerlendirdi.
Toplu sözleşmenin son 6. Oturumunun açılışında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, Memur Sen ile ‘mutabakata vardık’ demesinin, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin çalışanlardan ve hatta yasa gereği toplantılara katılma hakları bulunan konfederasyonlardan kaçırıldığını ve kapalı kapılar ardında bağıtlandığını açıkça gözler önüne serdiğini iddia etti. Toplu sözleşmede görüşmelerinde yaşananların 13 yıldır ülkeyi yönetim siyasi kadronun demokrasi anlayışının ibretlik göstergesi olduğunu belirten DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Başaraner, “Yetkili konfederasyon adına söz alan Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TİS görüşmelerinde ilk defa yüzde 100 mutabakat sağlandığını, bunun tarihi bir anlaşma olduğunu ve önemli kazanımlar elde edildiğini belirterek yapmış olduğu sözleşmeyi öve öve bitirememiştir. 2014 Aralık ayına göre, 2015 yılının ilk 8 ayında Türk Lirası, Dolara göre yüzde 24, altına göre yüzde 19 değer kaybetmiştir. Bunun yanı sıra çalışanlar ile emeklilerin harcama kalemleri içinde önemli bir yere sahip olan gıda ürünlerindeki fiyat artışı yüzde 20’dir” dedi.
“Memur ve emeklilerin ciddi kayıplarının olduğu bir süreçte bu oranlarla TİS imzalanması, ücretlerin alım gücünün erimesine yol açacak ve kamu çalışanları ile emeklileri daha fazla sefalete sürükleyecektir” diye konuşan Başaraner konuşmasını şöyle tamamladı:
“Hükümet ile yandaş konfederasyon, yıllardır verdiğimiz mücadele ile kamuoyunun gündemine taşıdığımız sorunları çözeceklermiş havası vererek, emeklilere şirin gözükmenin hesabını yapmaktadırlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu satış sözleşmesine asla seyirci kalmayacağız ve mücadelemizi yükselterek, emeklileri, örgütlenmeye ve haklarına sahip çıkmaya çağıracağız. Zira emeklilerin temsil edilmedikleri masada yapılan bu satış sözleşmesi bizim için yok hükmündedir.”
Editör: TE Bilişim