DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, İstanbul yeni havalimanı şantiyesindeki protesto nedeniyle DİSK/Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un da olduğu 35 işçi ve sendikacının tutuklanması hakkında açıklama yaptı.

“Sendikal faaliyet suç değil haktır” diyen Ayaz, “İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde kölece çalışma ve yaşama koşullarını protesto eden işçilere, bu ülkeyi yönetenlerin yanıtı kitlesel gözaltı ve tutuklamalar oldu. Bugüne kadar aralarında DİSK/Dev Yapı-İş Genel Başkanımız Özgür Karabulut’un da olduğu 35 işçi ve sendikacı tutuklandı” dedi.

Ayaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, iş cinayetlerinde katledilen, maaşları doğru düzgün ödenmeyen, bedenleri tahtakurularına yem edilen 3. Havalimanı işçilerinin haklı mücadelesini yürütmüştür. Sendikasının ve inşaat işçilerinin kendisine verdiği sendikal görevleri yerine getirmiştir. Bir sendika Genel Başkanının bu görevlerini yapması suç olamaz. Havaalanı işçilerinin protestolarının ardından sendikal faaliyetlerini sendika genel merkezinde sürdüren Dev Yapı-İş Genel Başkanının, DİSK Genel Merkezi önünden gözaltına alınmasının ardından tutuklanması tamamıyla hukuksuzdur. Özgür Karabulut’un adresi bellidir ve iki haftadır sendikasında faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunun da ötesinde inşaat işçilerinin insanca çalışma ve yaşama hakkını savunmak, sendikamız genel başkanının suçu değil, görevidir. Asıl suç olan, bu görevi yerine getirmesini engellemektir.”

“Asıl suçlular, iş cinayetlerine, ödenmeyen maaşlara, tahtakurularına göz yumanlardır” diyen Ayaz, “Asıl suçlular, işçilerin her biri suç duyurusu niteliğinde olan taleplerine kulaklarını kapatanlar, patronları değil işçileri tutuklayanlardır. Asıl suçlular, işçilerin kölelik düzeni şartları altında çalışmalarına cevaz veren devletin yetkili kurumlarıdır, Çalışma Bakanlığıdır” ifadelerini kullandı.

Ayaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun yayınladığı raporda, işçilerin hakları açısından dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında olan ülkemiz, son dönemde haklarını isteyen işçilerin ve sendikacıların tutuklanmasıyla bu konumunu sağlamlaştırmaktadır. İşçilerin taleplerini önce gaz bombalarıyla, TOMA’larla; şimdi de gözaltılarla, tutuklamalarla, yalanlarla bastırmak isteyenler, sadece inşaat işçilerini değil; ülkede emeğiyle geçinen her bir işçiyi hedef almıştır. İnşaat işçilerine yönelik tutuklamalar tüm bir işçi sınıfına dönük saldırılardır. Gözaltına alınması ve tutuklanması gereken insanca çalışma ve yaşama koşulları talep eden işçiler değil, işçileri kölece şartlar altında çalıştıran patronlardır! Yapılması gereken, gözaltına alınan ve tutuklanan tüm inşaat işçileri derhal serbest bırakmak, işçilerin tüm taleplerini karşılamak ve insanlık dışı koşullarda işçi çalıştıran işverenler hakkında etkin bir soruşturma başlatmaktır! İnşaat işçilerinin insanca çalışma ve yaşama hakkını savunmak suç değildir! Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut derhal serbest bırakılmalıdır!”

Editör: TE Bilişim