Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Şube Başkanı Aynur Saraç, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamaları hakkında konuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Saraç, şu bilgileri verdi: “Türkiye Cumhuriyeti, Anayasasının 2.maddesine  göre demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Diyanet İşleri Başkanlığı da anayasa ve yasa hükümlerine bağlı bir devlet kurumudur.  Medeni kanunun 124.maddesinde düzenlenen evlilik yaşı ‘erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verilebilir’ şeklindedir. Yine Medeni kanunun 126.maddesinde ‘17 yaşını doldurmuş küçük, yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez’ şeklinde düzenlenmiştir. Evrensel Çocuk Hakları Sözleşmesi ve ilgili kanun hükümlerine göre ‘18 yaşını tamamlamamış herkes çocuktur.’”

Saraç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak, kurulduğu 1949 yılından bu yana, kadının insan hakkı için mücadele eden kadınlar olarak, Diyanet İşleri Başkanlığının Anayasa ve kanunlara aykırı söylemlerini sitesinden kaldırmasını talep ediyor ve kadın ve çocukların istismarına yol açacak nitelikteki beyanlardan kaçınma konusunda gerekli hassasiyeti göstermeye davet ediyoruz. Ülkemizde  laiklik ilkesi ve hukuk devleti ilkesinin ihlali olabilecek, cinsiyet ayrımcılığına, kadının veya çocuğun istismarına yol açabilecek her türlü düzenleme ve beyanatın karşısından olduğumuzu bir kez daha beyan eder, kadın hakları mücadelemize devam edeceğimizi basın ve kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.”

Editör: TE Bilişim