CHP Eskişehir İl Başkan Yardımcısı Mimar Banu Gürlek, “Alpu Ovası’na Kömürlü Termik Santral yapılmasının önünü açan, Özelleştirme Yüksek Kurulunun 22.09.2017 tarih 2017/89 sayılı kararının, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca iptaline karar verildiği açıklanmıştır. Kurul, aynı zamanda Danıştay 13. Dairesinin özelleştirme hakkındaki kararını da bozmuştur. Tarıma ve doğaya sahip çıkmanın gerekliliğini çok daha iyi idrak ettiğimiz şu zor günlerde, bu haber sevinçle karşılandı” dedi.

Eskişehir’imizin en verimli tarım arazilerinden olan Alpu Ovası’nın 1 Ocak 2017 tarihli resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile yurt genelindeki 141 ova ile birlikte “Büyük Ova Koruma Alanı” kapsamında, “Tarımsal Sit Alanı” olarak ilan edildiğini hatırlatan Gürlek, süreci şöyle özetledi: “Ancak birkaç ay sonrasında EÜAŞ tarafından Alpu Ovası üzerine bir kömürlü termik santral yapılmasının planlandığı ortaya çıkmış ve yaklaşık bir yıl sonra da Alpu Ovası’nın “Tarımsal Sit” niteliği kaldırılmıştı. Bundan sonraki süreçte, bölgenin plan değişiklikleri, sözde ÇED raporu olumlu görüşü gibi prosedürler de çok hızlı bir şekilde tamamlanıp, santrale yatırım izni alınmıştı. Ancak yine bu süreçte; duyarlı yöre halkı, meslek örgütleri, çevre dernekleri ve platformlar başta olmak üzere Sivil Toplum Örgütlerinin çetin mücadelesi ile santral ihalesi tam 6 kez ertelenmek zorunda kalmıştı.Her zaman halkın ve haklının yanında olan Cumhuriyet Halk Partisi, kentimizdeki CHP’li milletvekilleri ve belediyeler de bu mücadele sürecinde hep önde ve mücadeleye en büyük desteği verenler olmuşlardır.”

“Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir il yönetimi olarak; bu zorlu süreçte, mücadeleye inanarak asla pes etmeyen, cesurca destek olan ve katkı sunan tüm hemşehrilerimiz ile kurum ve kuruluşları yürekten kutluyoruz” diye konuşan Gürlek, “Biliyoruz ki Alpu Termik Santrali girişimi ne ilktir, ne de son olacaktır. CHP örgütümüz, milletvekillerimiz, merkezi ve yerel yönetimlerimiz ile halkımız, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlik ve dayanışma içerisinde olmaya, çevre ve doğa katliamlarına karşı durmaya daima devam edecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim