Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinin 18 Ekim Çarşamba günü düzenlediği "Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” adlı tanıtım toplantısı, Öğrenci Merkezi Salon 2009’da gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Cavkaytar şunları aktardı: “Zihin yetersizliği olan gençlerimiz, diğer özel yetersizliği olan bireyler kadar şanslı değil ve kendi haklarını savunmada mutlaka desteğe gereksinimleri var. Bu desteklerin sağlanması ise okul öncesinden başlayarak bir meslek sahibi olana kadar devam ediyor. Bunun yanı sıra verilen özel eğitim ve sağlık hizmetleriyle zihinsel yetersizliği olan kişilerin bağımsızlığa hazırlanması da uzun süreli bir yol. Dolayısıyla aileleri bu yolda yalnız bırakmamak ve zihin yetersizliği olan gençlerimizi desteklemek amacımızdır.” Zihinsel engelli gençlerin ancak 20’li yaşlara kadar eğitim alabilme şansı olduğunu da ifade eden Cavkaytar, projenin hedefinin kişilere bu yaşlardan sonra verilecek desteklerin sağlanması olduğunu söyledi.

“Amacımız kendilerine yeten, bağımsız ve mutlu bireyler olmalarını sağlamak”

Toplantıda görüşlerini dile getiren Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fulya Ekmen, iş koçlu istihdam olanaklarına karşılıklı iş birliği çerçevesinden baktığını bildirdi. Bunun engelli birey, aile, işveren ve dernekten oluşan bir ekip çalışması olduğuna değinen Ekmen, bu programa başlamasının temel nedeninin engelli kişilerin kendilerine yeten, bağımsız ve mutlu bireyler olmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Türkiye’de engelli bireyler üzerinde çok fazla istatistiksel veri olmadığını vurgulayan Ekmen yapılan araştırmalar sayesinde edindiği bilgileri şu şekilde aktardı: “Türkiye’deki istatistiksel verilere bakacak olursak 90 bin engelli vatandaşın olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla oldukça yüksek olan bu rakamın bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Çalışan kadrosunda down sendromlu bireylerin olduğunu ifade eden Hilton İstanbul Bomonti Otel’in temsilcisi Tülay Born, “Yaklaşık üç sene önce başladığımız bu işte bizler de ilk zamanlarda tedirginlikler yaşadık. Yaklaşık 650 çalışanla açtığımız otelimizde özel arkadaşlarımızın da bizimle çalışmasını çok istedik. Bu noktada iş koçları bizlere inanılmaz destek oldular. Şu anda gururla söylüyorum ki Türkiye’de aynı binada üç özel gencimizle çalışan ilk şirketiz.” dedi.

“Programın en önemli kısmı iş koçluğudur”

Down sendromlu çalışanlara bünyesinde yer veren DenizBank temsilcisi Sertaç Gündoğdu ise konuşmasında bu program sayesinde gün içerisinde çok farklı deneyimler edindiğine işaret etti. Öncelikle kurumsal olarak bu konudaki farkındalıklarının arttığını belirten Gündoğdu, programın en önemli kısmının iş koçluğu olduğunu belirtti.

“Bağımsızım Çünkü Çalışıyorum” programıyla iş sahibi olan down sendromlu Yağmur Topçu’nun annesi Nermin Topçu toplantıda şunları söyledi: “Öncelikle bu programı oluşturan herkese çok teşekkür ediyorum. Şunu söylemeliyim ki kızımın doğduğu andan bugüne kadar çok yol kat ettik. Ben bu süreçte çocuğumun büyüdüğünü ve artık çocuk olmadığını bir birey olduğunu öğrendim.”

Editör: TE Bilişim