KADİR ÇETİN

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi tarafından yapımına başlanacak olan ve Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi’nde (URAYSİM), başta milli Yüksek Hızlı Tren (YHT) olmak üzere Balkanlar’dan Avrupa ülkelerine kadar buradaki trenler test edilecek. Önümüzdeki yıl ilkbahar aylarında temeli atılması planlanan merkezi ise bütün dünya dört gözle takip ediyor.

Projeye ilişkin bilgi veren Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, bu merkezin iki tane temel amacı olduğunu belirterek, birincisinin; demiryollarındaki çeken ve çekilen araçların test ve unun işlemlerinin yapılması, ikincisinin de orada Ar-Ge merkezinin kurulması olduğunu söyledi. URAYSİM’in sadece Türkiye’ye değil Balkanlar’dan Avrupa’ya kadar hizmet vereceğini ifade eden Rektör Gündoğan, “Şimdi 2023 vizyonu çerçevesinde Türkiye’nin ihracatının yaklaşık 500 milyar dolar olması hesaplanıyor. Bunun için bizim mutlaka yüksek teknolojili ürünler üretmemiz lazım. Sadece tekstil üretip de, sadece meyve-sebze ihraç edip de bu rakamlara ulaşamayız. Bunun için yüksek teknolojili ürünler üretmemiz lazım. Bu da o ürünlerden bir tanesi. Ayrıca bu coğrafyada böyle bir merkez yok. Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Orta Doğu’dan hatta Avrupa’dan birçok demiryolu aracı üreten firma test için buraya gelecek. Burada testler ve yapılacak” dedi.

 

“AR-GE MERKEZİNİ KENDİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİMİZE TESLİM EDECEĞİZ”

“Kurulmasını planladığımız Ar-Ge merkezi için de şuanda Almanya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri’ne 20 araştırma görevlisi gönderdik” diyen Gündoğan, “Gençlerimiz 3 yıl sonra geri dönecekler ve bu Ar-Ge merkezini onlara teslim edeceğiz. Burada araştırmalar yapılacak, yüksek teknolojili ürünler üretilecek. Yani sadece test yapılsın, sertifiye edilsin diye değil Ar-Ge merkeziyle bunu temellendirmiş olacağız. Tabi bu süreç doğal olarak uzuyor. Çünkü biz bir oyun parkı falan yapmıyoruz. Çok yüksek teknolojili şeyler yapılıyor. O bölgeye 50-60 kilometre uzunluğunda ray döşenecek. Yani bu çok basit bir şey değil. Bunun güzergahının çok iyi tespit edilmesi lazım, yarın öbür gün sorunlar yaşanmaması lazım. Onun için de hep uzman firmalarla çalışıyoruz” diye konuştu.

 

“MERKEZİN TEMELİ MART-NİSAN GİBİ ATILACAK”

Prof. Dr. Gündoğan, bahse konu merkezle alakalı gelinen son noktayı anlatarak, şöyle devam etti:

“Bununla ilgili imar planı değişikliği yapıldı. Süreç tamamlanmaya çalışılıyor. İhale hazırlıklarımız da tamamlanmak üzere. İnşallah ocak-şubat gibi ihaleye çıkacağız. Merkezin de temelini mart-nisan gibi atmayı planlıyoruz. Tabi temeli atıldıktan sonra iş bitmiyor. Bundan sonra da peşi sıra ihaleler gelecek. Mart-nisan gibi atılacak temel sadece binayla ilgili. Ondan sonra test merkezine alınacak cihazlar var. Bunlarla ilgili ihaleler daha önemli. Bu konuyla ilgili Kalınma Bakan Yardımcımızla görüştük. Önümüzdeki yıla ilişkin projedeki bütçemizi arttırıyoruz. 240 milyonluk bütçemize 2015 yılında 300 milyonlu bir aktarma yapacağız toplamda 540 milyon lira olacak. Maliyeti daha da fazla olabilir. Çünkü önümüzde çok şeyler var.”

 

“KURULACAK MERKEZİ BÜTÜN DÜNYA TAKİP EDİYOR”

Kurulacak merkezden herkesin haberdar olduğunu ve merkezi bütün dünyanın takip ettiğine dikkat çeken Gündoğan, “Bununla ilgili çok güzel bir örnek vereyim. Bundan 1 ay önce Çek Cumhuriyeti Devlet Demiryolları CEO’su bize bir mail attı. Diyor ki; “Biz buna ortak olmak istiyoruz. Ne kadar maddi değer katılacaksa, aralık ayında gelelim sizinle görüşelim. Bu projenin içinde olalım.” Adamlar bu projenin çok parlak bir proje olduğunu biliyorlar. Parasal olarak da ortak olmak istiyorlar. Tabi şuanda yasal olarak bu projeye ortak alamayız ama ben teklifi çok önemsiyorum. Bu da projenin ne kadar parlak olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

 

“BU MERKEZ SADECE ESKİŞEHİR’E DEĞİL TÜRKİYE’YE CANLILIK GETİRECEK”

Rektör Gündoğan, “Bu merkez çok ciddi katkılar sağlayacak” ifadelerini kullanarak, şöyle konuştu:

“Alpu'da belirlenen 700 dönümlük alanda çeşitli binalar yapılacak. 3 tane hızlı tren setinin gireceği hangarla yapılacak. Tabi hangarlar sıradan değil, özel hangarlar olacak. Mesela dünyaca ünlü bir firma bu hangarlardan bir tanesini istiyor. Daha ortada bir şey yok ama “ben şimdiden bu hangarlardan birini kiralamak istiyorum” diyorlar. Dolayısıyla buraya bir yatırım da gelecek. Bunun yanında Alpu bölgesinde özel bir takım müteşebbisler yer arıyorlar. Bir vagon fabrikası burada yer bulmuş falan. Yani bu merkezin etrafı dolacak, Alpu’ya da canlılık getirecek. Tabi bu merkez sadece Alpu için değil, Türkiye ve Eskişehir için de çok önemli bir merkez. Ayrıca bu tür merkezden sadece Çek Cumhuriyeti ve Almanya’da var. Buradaki merkezler bizimkinden daha geri. Çünkü bu merkez yeni yapılacağından son teknoloji ile donatılacak.”

Öte yandan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) tarafından üretilmesi planlanan milli Yüksek Hızlı Tren’in de testinin yapılacağı bu proje, Eskişehir’in Alpu ilçesinde hayata geçirilecek.

Editör: TE Bilişim