Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı  Ebru Sungar, madende meydana gelen olayın kaza olmadığını cinayetten farksız olduğunu belirterek, 14-15-16 Mayıs Cuma günü  siyah kurdele takacaklarını, hükümete uyarı amaçlı 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini söyledi.

İş kazaları ve işçi ölümlerinin ülkemiz için yeni olmadığını, kapitalizmin bu yeryüzünde varlığını devam ettirdiği sürece de bu tür kazaların beklenmedik şeyler olmayacağını  ifade eden Sungar, “İşsizlik ve yoksulluk, ülkemizi ucuz emek cennetine çevirmekte, ekmeğe ihtiyacı olan yurttaşlarımıza iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ortamlarda, güvencesiz, örgütsüz çalışmayı dayatmaktadır. Bu durum can kayıplarını da içeren ölümcül kazaları beraberinde getirmektedir” dedi.

Türkiye iş kazalarında Avrupa’da 1. Dünyada 3. Sırada olduğunu vurgulayan Eğitim İş Sendikası Şube Başkanı Ebru Sungar AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2013 yıl sonuna kadar 800 bin iş kazası olduğunu, bu kazalarda tam 13 bin 442 işçi yaşamını yitirdiğini kaydetti.

2013 yılında Soma’da 5 bin iş kazası meydana geldiğini belirten Sungar şunları söyledi: “Eğitim İş olarak, insanca yaşamak için; kölelik düzeni olan taşeronlaşmaya ‘hayır’ demek için; iş cinayetlerine ‘hayır’ demek için; iş, ekmek, özgürlük mücadelesini yükseltmek için örgütlü olduğumuz tüm kurumlarda; 14-15-16 Mayıs tarihlerinde siyah kurdele takacağız. 16 Mayıs Cuma günü 1 ders saati öğrencilerimize iş cinayetlerini anlatacağız ardından, Hükümete uyarı amaçlı 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz. Tüm emek ve demokrasi güçlerini iş cinayetlerine karşı mücadeleyi ortaklaştırmaya ve belirlenecek bir tarihte 1 günlük iş bırakmaya çağırıyoruz.”

 

Editör: TE Bilişim