Türk Eğitim Sen olarak, aylardır eğitim çalışanlarının aşılanması meselesine dikkat çektiklerini aktaran Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, “18 milyon öğrencinin olduğu ülkemizde 1 milyon 250 bin eğitim çalışanının aşılanmasının, aslında toplumun geneline yönelik bir tedbir olacağını vurguluyoruz” dedi.

Tüm vatandaşların bir an eve aşılanmasını arzuladıklarını ifade eden Urfalı, “Ancak tedarik sorunu yaşandığı için Sağlık Bakanlığı tarafından aşılamada öncelik sıralaması yapılmaktadır. Her gün milyonlarca öğrenci ve veli ile muhatap olan eğitim çalışanlarının karşı karşıya kaldığı risk, futbolculardan, gazetecilerden, THY ya da turizm çalışanlarından daha mı azdır” diye sordu. Son haftalarda, neredeyse gün bir eğitimcinin vefat ettiği haberini aldıklarını belirten Urfalı, “Bundan ötürü eğitim kamuoyunda, eğitim çalışanlarının ve ailelerinin Covid-19 bulaşından korunabilmesi amacıyla (LGS ve YKS eşiğindeki öğrencilerimizin sınavlara hazırlık programlarını etkilemeyecek şekilde uzaktan eğitime ağırlık verilmesinin uygun olacağına dair bir kanaat birliği oluşmuştur” diye konuştu.

Eskişehir’deki durumun Türkiye genelinden daha ciddi boyutta olduğunu aktaran Urfalı, şunları söyledi: “Bu duruma ilişkin olarak İl Hıfzısıhha Kurulu bugünden itibaren Covid-19 salgınının ilimizdeki seyrine bağlı olarak tüm resmi ve özel eğitim kurumlarının (Özel gereksinimli öğrenciler için hizmet veren özel eğitim okulları ile ortaöğretim kurumlarının 8. ve 12. sınıf hariç) yüz yüze eğitime ara vererek uzaktan eğitim faaliyetlerine devam etmesine karar vermiştir. Yüzü yüze eğitime ara verilmeyen özel gereksinimli öğrencilere ile 8. ve 12. sınıf öğrencilerine hizmet veren kurumlarda görev yapan eğitim çalışanlarının da büyük tedirginlik yaşamaları da mutlaka dikkate alınmalıdır. Eğitim çalışanlarının tamamının birinci doz aşısı bugün yapılsa dahi antikor oluşumunun bir buçuk ay sonra gerçekleşebileceği unutulmamalıdır.”

Okulların virüs bulaşında önemli bir etken olmadığını ve bu konudaki endişelerin yersiz olduğunu iddia eden kamu yöneticilerinin olduğunu öne süren Urfalı, şöyle konuştu “İddianızın gerçekliği var ise kamuoyu karşısına çıkarak, okulların açık olmasının Covid-19 vaka sayılarına anlamlı bir etkisinin olmadığını gerçek rakamlarla gösterin. Ki, kamuoyu da ‘yersiz’ kaygılarla meşgul edilmesin. ‘Rakamları kamuoyuna açıklamak için tespit etmiyoruz’ gibi şüpheli beyanlarınızla muhatap olan ve neredeyse her gün bir meslektaşının üzüntülü haberini alan eğitim çalışanlarının motivasyonunu bozmaya hakkınız yoktur. Bu arada hiç kimse rol kapmaya ve dalkavukluk yapmaya da heveslenmesin. Bu ülkede eğitim sürecinin kesintiye uğramamasını en çok arzulayan ve hedefleyen öğretmenlerdir. Uzaktan eğitimi dahi ‘Öğretmenler de rahata alıştı’ diye arsızca yorumlayanlarla eğitim sürecini ve okullarımızın durumunu değerlendirmek ne kadar ‘boş’bir iştir. Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nu, eğitim kamuoyunun kaygılarını giderecek tedbirleri almaya ve hızla sürecek aşı programını bir an önce başlatmaya davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim