TMMOB Jeoloji Mühendisleri odası Eskişehir Şubesi'nin olağan genel kurulu oda toplantı salonunda başladı.

2 gün sürecek olan genel kurulun ilk gününde konuşma yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Yönetim Kurulu üyesi Buket Yararbaş Ecemiş, siyasal baskıların yanısıra ekonomi alanında da kötüye gidiş kendini gösterdiğini söyledi.

 Ülke ekonomisinin bir uçurumun eşiğinde dururken, refahın, üretimin ve istihdamın artmadığı sanal bir büyümeden bahsedildiğini ifade eden Ecemiş, “İşsizlik reel olarak yükselirken Türkiye gelir dağılımı en bozuk ülkelerden biri olma özelliğini koruyor.

İçinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, halkımızı, meslek alanlarımızı ve meslektaşlarımızı da doğrudan etkilemekte; hayatlarını zorlaştırmakta, ekonomik ve sosyal durumları giderek daha kötüleşmektedir. İşsizlik ve yoksulluk giderek artarken, eğitim, sağlık, barınma, ulaşım gibi en temel haklar sadece parası olanın yararlandığı hizmetler haline getiriliyor. Küreselleşmenin ideolojik etkileri sonucunda Türkiye'de toplumsal düşünce, ülke çıkarı, toplusal gelecek, dayanışma ve ahlaki değerler maalesef terk edilmiş. Bireysellik, rekabetçilik, yolsuzluk yükselen değerler haline gelmiştir.

Mühendisin topluma, doğaya, çevreye, iş yaptığı kişiye, mesleğe ve meslektaşa olan sorumlulukları ile kendi vicdanına karşı olan sorumlulukların tamamı olan mühendislik etiğinden uzak uygulama ve davranışların, meslek alanımızda da arttığını görüyoruz.

Kamusal sorumluluğumuz gereği mesleki etik değerlerimize sahip çıkmamızın hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum” diye konuşma yaptı.

Şube başkanı Prof. Dr. Can Ayday, yeniden aday olduklarını belirten konuşmasında 2 yıl içinde yaptıkları çalışmalardan söz etti. 2 yıl içinde hem Eskişehir hem de Genel merkez için çalıştıklarını ifade eden Ayday, “TMMOB’nın kuruluş amacına uygun hareket ettiğimiz sanıyorum. Halkın yararına TMMOB’nın gücünü gösterdik. Bunda tabi Eskişehir’in başına örülmeye çalışılan çorapların da rolü var. En büyük iş Eskişehir/Alpu Termik Santral olayı ve Sivrihisar obruk olayı” dedi.

Yapılacak çok şey var diyen Jeoloji Mühendisler Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday şunları söyledi:

“Jeoloji eğitimin kalitesini arttırmak. Oda-üniversite ilişkisini geliştirmek, Eskişehir-Afyon-Kütahya-Bilecik’de halkın sorunlarına (jeoloji konusunda) çözüm aramak yol göstermek.Özel sektörü daha iyi konuma getirmek için çalışmalar yapmak.

Burada seçilen yönetim kurulu kadrosu değil, Eskişehir’de olan tüm jeoloji mühendisleri yönetim kurulundadır. Şuna inanın elbirliği ile uğraş verirsek kıramayacağımız kaya, delemeyeceğimiz birim yoktur.”

Jeoloji Mühendisleri 26 Ocak 2020 Pazar günü oda da yeni kurulu üyelerini belirlemek için oylarını kullanacaklar.

Editör: TE Bilişim