Kristal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Erdal Akyazı, Korona Virüsü sebebiyle meydana gelebilecek işçi ve emekçi sakatlıkları ya da ölümlerinin iş kazası değil bulaşıcı hastalık olarak değerlendirilecek olmasını eleştirdi.

Başkan Erdal Akyazı konuya ilişkin basın açıklama yaparak, şunları söyledi “On mayıs 2O2O tarihli, Çalışma ve Sosyal yardım Bakanlığının SGK  2O2O/I2 sayılı Korona virüsü (covid I9) hakkında genelgesi ile öğrendik ki artık Korona Virüsü sebebiyle meydana gelebilecek işçi ve emekçi sakatlıkları ya da ölümleri iş kazası değil bulaşıcı hastalık olarak değerlendirilecek. Cumhurbaşkanlığı hükümetinin işçi ve emekçilerin haklarını daraltan veya yok sayan uygulamalarına bir yenisini daha eklemiştir. Daha önce işten çıkarma yasağı adı altında kısa çalışma ödeneğini mevcut uygulamayı işçiler aleyhine ve patronlar lehine değiştirerek haklarımızı daraltan hükümet, bu genelge ile yine tarafını belirlemiş oldu. 5OIO sayılı yasanın iş kazası sayılacak halleri belirleyen maddesinin açık ifadesi dururken, salgından etkilenen çalışanların işyerinde ya da başka bir sebeple hastalığa maruz kalmasına bakılmaksızın salgın nedenli ölüm olarak alınması açıkça kanun hükmünün genelge ile kaldırılmasıdır ki bir Hukuk Devletinde olacak iş değildir.

UYGULANMA ŞANSI YOK

Domuz gribi olarak bilinen salgında hayatını kaybeden bir emekçinin davasında verilmiş açık Yargıtay kararına rağmen böyle bir Genelgenin uygulanma şansı yoktur. Hükümet bu genelgeyi derhal ortadan kaldırmalı ve bir hukuk devletine yaraşır biçimde yasaların ve Yargıtay içtihatlarının uygulanmasını sağlamalıdır. En zor zamanlarda ülkesi ve milleti için ekonomik fayda sağlamak adına gece gündüz çalışan işçi ve emekçilerin haklarından elini çekerek sermaye kesiminin emellerine alet olmamalıdır. Her halükarda yasalardan kaynaklı haklarımızı bağımsız mahkemelerde aramaya devam edeceğimizi bilmelidir. Hükümet bir kez bile olsa; kendi deyimleri ile “garip gurebanın, fakir fukaranın” mülksüzlerin emekçilerin yanında yer almalı, sermaye kesiminin azgın taleplerine sırtını dönmelidir .

Covid günlerinde sırça köşklerinde yaşamlarını idame edenlerle, ölüm pahasına makinaları, fabrikaları çalıştıranların ve değer üretenlerin farkını görmelidir. En son Kırklareli Cam Fabrikası’nda üyemiz, arkadaşımız, cam emekçisi Mehmet Kürtül’ün Covid virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesi hepimizi derinden üzmüştür. Ancak çalışmasına devam ettiği için virüsü kapan ve bu nedenle hayatını kaybeden arkadaşımızın ve ailesinin hak kaybına uğratılması ve sorumluların bir iki cümlelik açıklama ile geçiştirmeleri kabul edilebilir bir durum değildir.”

Editör: TE Bilişim