Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru, bayram ikramiyelerinin enflasyon karşısında eridiğini belirterek ikramiyelerin en az yüzde 26 oranında arttırılmasını gerektiğini söyledi.

2019 yılı Bütçe Kanunu’nda bir çok ödemelere yıllık bazda yüzde 26 arttığını belirten Duru, “Emeklilerimiz de bu artışlarda yararlanması gerekmez mi? Emeklilere bayram ikramiyesi az olduğundan maddi anlamda daha buruk geçirdiğini söylemek isterim. Bu artışlar olursa küçük esnaf olmak üzere herkes nasiplenecek ve tabanda bir alışveriş hareketi oluşacak ve verilen artışlar hazineye geri dönecek” dedi.

Muayene katkı payının kaldırılmasını da isteyen Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru şunları söyledi:

“Vergi iadeleri ek ödeme altında yüzde 5 ödenmekte bugünün şartlarında yetersiz kaldığı için yüzde 8-9’a yükseltilmesi gerektiğine inanıyoruz. Emekli şuanda uygulanan 5510 sayılı yasanın 55. Maddesi ile TÜFE artışlarına göre aylıklarımızda artış oluyor. TÜİK açıkladığı TÜFE gerçek enflasyonu tam anlamı ile tespit edilerek değil yıllık bütçeye konulan enflasyon rakamlarına göre tespit edilerek uygulama yapıldığı kanısındayız.

Bu sistem emekliye yüzde 20’de verse yüzde 30’da verse emekliyi memnun etmediği gibi emekliye refah getirmemiştir. Ancak eski sisteme gösterge memur katsayı sistemine dönerse emekli memnun olacağı kanısındayım.

2000’den sonra emekli olanların intibakı iktidar ve muhalefetin gündeminde olmalı, bu kesimin de haksızlıkları giderilmelidir. Bu sisteme geçiş olmazsa emekli sandığı sistemine geçilmeli, Anayasamızın 53. Maddesinde nasıl memur emeklilerine tolu sözleşmelerden yararlanma imkanı getiril ise işçi emeklilerine, Bağ Kur emeklilerine, dul ve yetimlerine bu hak verilmelidir.”

Editör: TE Bilişim