ESKİŞEHİR(İHA)-Eskişehir Küçük Millet Meclisi Taşbaşı Kırmızı Salon’da düzenlediği toplantı ile Eskişehir’in yerel gündemindeki 65 yaş üstünün toplu taşıma araçlarına ücretsiz binmesi ve özel halk otobüsçülerinin tepkilerini ele aldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan EKMM Temsilcisi Sevim Şahin, “Eskişehir Valiliği, ‘Büyükşehir Belediyesi’nin sorunu’ diyor. Bu Türkiye genelindeki bir uygulama ve yasa gereği yapılıyor, otobüs şoförlerini düşünüyorum ve onlara bir miktar destek olunmalı diye düşünüyorum, o insanları da mağdur etmeyin diyorum. Halk otobüsleri 65 yaş üstünü taşımayacağını söylüyor, siz neler düşünüyorsunuz” diye sorarak sözü konuklara bıraktı.

“OTOBÜSTEN İNDİRECEKLERİN ALNINI KARIŞLARIZ” 

DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Suat Başaraner, “Bu bir kanuni haktır, bizi otobüsten indireceklerin alnını karışlarız, onlar 40 kişiyse biz 40 bin kişiyiz” diyerek özel halk otobüsçülerinin açıklamasına tepki gösterdi. Başaraner, 6495 sayılı yasa, ile 65 yaş üstüne sıfır ücretle 60 yaş üstüne ise indirimli kart uygulamasının yasalaştığını hatırlatarak, “Otobüsçülerin bunu tanımıyoruz, deme hakkı yok. Onların mağduriyetleri var, kontak kapatsınlar biz de onlara destek verelim” dedi. Kendilerinin bir taraf olmadığını belirten Başaraner, “Biz yüzde 30 indirim istemiştik, hükümet yüzde yüz yapıyorsa biz bundan memnun oluruz. Sağlık konusunda hiçbir ücret alınmamasını da istiyoruz” şeklinde konuştu.  Emeklilerin, asgari ücretlilerden sonra en mağdur kesim olduğunu kaydeden Başaraner, “Arkadaşlar yüzde 10 haklıysa biz yüzde yüz haklıyız. Yalnızca halk otobüsleri değil, belediye de mağdur, tramvaylar da ücretsiz taşıyor” diye konuştu.

KART YERİNE 100 LİRA ZAM YAPILSIN DAHA İYİ 

ESKUT Yönetim Kurulu Üyesi İllüzyonist Mahmut Makas ise, şunları söyledi: “Benim maddi durumum iyi bana ücretsiz kart verilmesin. 25 kuruş ya da 50 kuruş,

da olsa cüzi bir fiyat belirlensin. Bazıları tramvaya binip akşama kadar geziyormuş, 25 kuruş yapsalar caydırıcı olur. Yeşil kart kontrolü gibi 65 yaş üstü kart verileceklerin maddi durumları değerlendirilip ona göre kart verilmeli.” Daha sonra söz alan Sivrihisar Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Kandilci, “65 yaş üzerine kart uygulaması çıktı bunu herkes uygulamak zorunda özel taşıyıcıların bir şekilde subvanse edilmesi lazım” ifadelerini kullandı. Şahsen, bu tür ayrıcalık yaratan uygulamaların karşısında olduğunu belirten Kandilci, şöyle konuştu: “Bu kanun bu şekilde çıkmamalı, emeklilere ayrıcalık tanınıyor çünkü; kanun bu şekilde. Ama bu bana göre adaletsizlik, ben tramvaya bedava biniyorum, bir de yaşlıyım diye bana yer veriyorlar. O zaman ben vicdan azabı duyuyorum. Bu da manevi, bir ezikliktir. Bu kanunun bana göre yeniden ele alınıp değiştirilmesi lazım bunu yapacağınıza emeklilerin maaşına 100 lira zam yapsanız daha iyi ve pratik olur, ne kartlarla uğraşırsınız ne başka bir şey. Uygulaması mümkün olmayan kanunların çıkarılmaması görüşündeyim.”

BİRKAÇ KİŞİNİN HATASI GENELE MAL EDİLMESİN 

Daha sonra yeniden söz alan Suat Başaraner, şunları kaydetti: “65 yaş üstü 70 bin kişi var, bunu suistimal eden 7 kişi varmış, otobüs şoförlerimize de kaba davranan bir, iki emekli çıkıyor. Yani birkaç kişinin yaptığı yanlışı, genele mal etmek yanlış. Asgari ücret alan arkadaşlardan 560 lira vergi kesiliyor, biz diyoruz ki asgari ücretlilerden vergi kesilmesin. Bu adil bir iyileştirmedir, biz bu hakkı bileğimizin gücü ile aldık, diğer haklarımızı almak için de mücadeleye devam edeceğiz. 

Editör: TE Bilişim