Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Haydar Aras, enerji kullanımı ve tasarrufu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

 Aras, “ AB ülkelerinin yaklaşık 3 katı daha fazla enerji harcadığımızı ve bunun önüne geçebilmek için doğru yalıtım uygulamalarının çok önemli olduğunu unutmayalım”dedi.

Maddeler halinde önemli bilgi paylaşımında bulunan Aras, “1. Ülkemizde tüketilen enerjinin içinde konutsal kullanımın payı yaklaşık yüzde 30 olup, Sanayi sektöründen sonra gelmektedir. Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80’i ise ısıtma-soğutma amaçlı kullanılmaktadır.
2. Ülkemizde ki konutların önemli bir bölümünün yalıtımsız olduğu göz önüne alındığında, çok önemli bir tasarruf potansiyelinin olduğu tartışma götürmez.
3. Ülkemizde kişi başına 0,25 metreküp yalıtım malzemesi kullanılırken
, AB ülkelerinde ise bu rakam ortalama 1 metreküp civarındadır.
4. Ülkemizde sadece ısıtma için 130 kw-saat/m2 yıl enerjiye izin verilirken; AB’ye üye ülkelerde yeni binalarda, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve tüm elektrikli ev aletleri dahil, kullanılacak enerji sınırını 15 kw-saat/m2 yıl olarak belirlendiği göz önüne aldığında, Sadece yalıtım ve yasal düzenlemeler yapıldığında tasarruf potansiyelimizin miktarı yıllık yaklaşık 2 milyar dolar civarındadır.
5. Isı pay ölçer sistemine geçmeden önce kesinlikle yalıtımın yapılması aksi taktirde üst katlarda oturan kat maliklerinin ekonomik zarar göreceğini unutmamalıyız.

Sonuç olarak birim alanı ısıtmak için AB ülkelerinin yaklaşık 3 katı daha fazla enerji harcadığımızı ve bunun önüne geçebilmek için doğru yalıtım uygulamalarının çok önemli olduğunu unutmayalım.”dedi.

Editör: TE Bilişim