Eskişehir Bilecik Tabip Odası,  Eskişehir Bilecik Eczacı Odası, Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası, Eskişehir Bilecik Kütahya Diş Hekimleri Odası, Eskişehir Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan oluşan kurul adına açıklama yapan Eskişehir Bilecik Tabip Odası Başkanı Akif Aladağ, “Son 3 ayda 162.000 insan hasta olmamış, 4.500 yaşamını yitiren olmamış gibi davranılması şaşırtıcıdır. Son 1 haftada bile 4314 yeni vaka ve 120 ölüm olayı gerçekleşmiştir. Tüm bunlar bize salgının henüz normalleşmeye dönmek için erken olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Tedbirlerin elden bırakılması, hiç yaşanmamış gibi davranılmasının bedeli ağır olabilir” şeklinde konuştu. Kurul adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Eskişehir’de şu anda bile hastanelerde yüzlerce kişi tedavi görmekte onlarca kişi yoğun bakımda yatmaktadır.3000 civarında insan filyasyon kontrolü altında tutulmaktadır. Nisan ayından daha iyi durumda değiliz, hatta belki daha kötü durumdayız. Önlemlerle, tedbirlerle, kurallara uyulması ile hastalık önemli oranda kontrol altına alınmışken ekonomik olduğunu tahmin ettiğimiz gerekçelerle bu tedbirlerin aşırı gevşetilmesi hastalığın yeniden ürkütücü boyutlar ulaşmasına neden olabilir.

Halkın sağlığını korumakla görevli yöneticiler birtakım kendilerince makul gerekçelerle bu kararları alırken size danışmamış olabilirler. Ancak insanlar kendilerini ve ailelerini korumak zorundadır

Bu durumda bütün sorumluluk bireylerin sırtına yükleniyor.

Düşünün ki 31 Mayıs günü saat 23.59'da sokağa çıkma yasağı varken bir dakika sonra, saat 00.00'da şehirler arası ulaşım da dahil olmak üzere tüm yasakların kalması planlanıyor.

Normalleşme adımlarının bu kadar hızlı hayata geçirilmesiyle, aylardır ağır bedeller ödeyerek aldığımız yolun en başına dönebiliriz.

Bize göre ekonomik kaygılarla tedbirleri gevşeterek toplumsal bağışıklığı sağlamaya çalışan bir yönetim anlayışı ile sağlık sistemimizin aşırı yüklenmeden karşılayabileceği bir bulaş umut ediliyor.

Bu yöntem başka ülkelerde de deneniyor, ama fazla sayıda test yapılarak, kontrollü bilimsel bir alt yapıya oturtarak yapılıyor.

Bizde ise bilimsel bir temel olmadan” kervan yolda dizilir mantığı” ile yapılan bu tür yaklaşımlar ne yazık ki son yıllarda bu yönetimin genel yaklaşımı olması açısından şaşırtıcı değildir. Ancak burada söz konusu olan insanların yaşamıdır ve temel görevi yaşatmak olan mesleğimizin ilkelerine zıt bu yaklaşımı asla kabul etmiyoruz. Bununda bedeli ağır olur ve her şey başa dönebilir.

Normalleşme! Sürerken ilimizde halen bir referans COVİD hastanesi belirlenmemiştir. Bu durumda virüsü taşıyan herkes tüm hastaneler giderek hem sağlık çalışanlarını hem diğer hastalara bulaştırmaya devam edebilirler. Bir an önce hastanelerimizden bir tanesi COVİD-19 Pandemi hastanesi ilan edilmeli diğer hastanelerimizde ciddi bir Triaj üniteleri kurularak şüpheli vakalar ilgili hastaneye yönlendirilmelidir.

Değerli hemşerilerimiz, hepimiz yorulduk ve bir an önce eski yaşamlarımıza dönmeye can atıyoruz. Ancak şu bilinmelidir ki eski normallerimiz önemli oranda değişecek ve yeni normallerimiz olacaktır. Sizlere tavsiyemiz, henüz bu salgının sonuçlanmadığını, risklerin aynen 1 ay önce olduğu gibi devam ettiğini bilmeniz ve maske, mesafe, hijyen ve Evde Kal kurallarına uymanızı devam ettirmenizdir."

Editör: TE Bilişim