ESKİ Kasım Dönemi Genel Kurulu 2. Birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Başkanlığında Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel Kurula Aşağı Ilıca İçme Suyu Barajı damgasını vurdu.

Genel Kurulda görüşülen ESKİ Genel Müdürlüğü 2018 yılı yatırım ve performans programlarına ilişkin maddeler içinde yer alan Aşağı Ilıca İçme Suyu Barajı yapımı için ayrılması planlanan 25 milyon TL’nin kabul edilmemesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Başkan Yılmaz Büyükerşen ise oylamaya sunduğu maddeler de yer alan baraj konusu için veto hakkını kullandığını açıkladı.

ESKİ Genel Kurulunda gündeme gelen 2018 yılı yatırım Programı’nın 4’üncü maddesi olan Aşağı Ilıca İçme Barajı’ndan 20 kilometre arıtma tesislerine ishale hattı yapımının AK Parti grubunca hukuki bir süreç içerdiğini ve bu nedenle istenen 25 milyonluk yatırım payının ayrılmaması gerektiğini belirtmesi üzerine CHP grubu muhalefet şerhini açıkladı.

CHP’lilerin Muhalefet şerhinde şu görüşlere yer verildi: “Belediyemiz tarafından bütün yasal prosedürler takip edilerek inşasına başlanan göletin, dönemin etkin yerel siyasetçileri tarafından dava konusu yapılmış ve inşaat 2013 yılında durdurulmuştur. Haksızlığı ve adaletsizliği açık olan bu karar karşısında idaremiz 4 yıl boyunca biriken suyun taşkına sebep olma riski nedeniyle çözüm  arayışında olmuştur. Konu Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına intikal ettirilmiş ve bakanlık incelemelerin ardından inşaatın devamında sakınca görmemiştir. ESKİ Genel Müdürlüğüne işin devamı için izin vermiştir. ESKİ ise kendi tapulu arazinde bulunan ve kendisine ait baraj duvarının güvenlik altına alınması için üst savak çalışmasını yapmıştır.

Bu sırada ne yazık ki Eskişehir’in bir Milletvekili’nin, halkının yararına olacak böylesine hayırlı bir yatırımı, yerel seçimlerden önce siyasi amaçlı geciktirmek için konunun tekrar yargıya intikalini sağlamıştır. Birkaç yıl için süre kazanmak siyaseti ile Bakanlık nezdinde yaptığı girişim Valilik eliyle durdurulmasını sağlamaya çalışmakta olduğu ibret ile ve esef ile görülmektedir. Bu gayret yatırımın ESKİ’nin 2018 yatırım programında yer almaması için ESKİ Genel Kurulunda çoğunlukta olan üyeler vasıtası ile bütçe komisyonunda etkili olmuştur. Bu nedenle ‘Su gibi aziz olan bir ihtiyacın’ engellenmesi karşısında karara muhalefet şerhi koyuyoruz ve Eskişehir halkının resmen bilgisine resmen sunuyoruz.”

BARAJ ALANI BÜYÜKŞEHİRİN TAPULU MALI

Öte Yandan konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, “Eskişehir’e su sıkıntısı yakın gelecekte kaçınılmazdır. Çünkü Porsuk Barajı hem bir taraftan dolmaktadır, hem de bir taraftan da sağlığını kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Bizim mutlak suretle yeni kaynaklar yaratma ihtiyacımız şarttır. Aşağı Ilıca Barajı ise 8-10 yıl önce baraj olarak planlanmıştır ve bunun için gerekli işlemlere başlanmıştır. Önce kamu yararı kararı alınmıştır. Arkasından burada toprağı ve arazisi olanlar için istimlak kararı alınmış ve paraları ödenmiştir. Mal sahipleri gelip paralarını aldılar. Tapudan Büyükşehir Belediyesinin mülkü haline getirildi. Orası Büyükşehirin malıdır ve baraj duvarı olarak yapılan yer de büyükşehir’in malıdır. Siz yakın gelecekteki şehrinizin su tehlikesini göz önüne alarak oraya küçük bir baraj yapmak zorundasınız.

KARAR FETÖ ZAMANI ALINMIŞTI

Burası mahkemede red edilmiş, bu hangi dönem? Gazete ve televizyonlarda çok meşgul eden FETÖ dönemi var ya, yargının üzerinde ki etkileri biliniyor. O dönemde nasıl oldu nasıl gitti bilmiyoruz ve kimsenin de günahını almak istemiyorum. Bir dava açılıyor ve burası uygun değildir deniliyor. Oysa ki dosyaya bakıldığında toprak komisyon raporu var, Tarım Bakanlığının gereklidir yapılması gerekir raporu var. Teknik raporları var. ESKİ bunlardan sonra yapmaya başladı. Buraya yapılmaya başladıktan sonra ‘burası kimin hanesine artı yazacak’ diye malum yerel siyasette hiç bitmeyen hastalık depreşmiş ve oradaki birkaç köylüye dava açtırılmış. O dönemki yargıyı düşünün bir karar vermiş, ‘Aşağıda birkaç kilometre ötede Su Kapanı denilen bir yer var. Daha çok su tutardı’ diye. Daha çok su tutar diye bir yatırım alehte bir karara bağlanamaz. Burası daha geniş araziler, burada istimlâk alanları daha geniş buraya ne istimlâk parası yeter nede barajın yapım parası yeter. O tarihte kimse itiraz etmemiş ve mahkeme alehte karar vermiş, mahkeme kararları tartışılabilir. Temyiz ettik, haklısınız diyenler bir gecede değiştiler ve temyizde onayladı o kararı. Son durum şu; belediyenin tapulu arazisinde belediye baraj yapıyor, su biriktiriyor. Vay efendim bunu yapamaz. Bu nasıl bir şey su gibi önemli konu.

VALİLİĞE İDARİ KARAR DAVASI AÇILIYOR

İsmini vermiyor dediğiniz zatın, kendi şehrinin halkının ihtiyacı olan suyu engellemeye çalışması, doğrusunu isterseniz bu mahkeme kararlarından daha ağır oldu. Üzülüyorum. Aradan 5 yıl zaman geçtiği için su birikti. Yükseldiği için süreç tekrar ederse bu su aşağı doğru akacak ve aşağıda ne varsa alıp götürecek. Duvarı yıkmaması için son bir işlem kalmıştı. Üst savak yapılması gerekiyordu. O dönemin valisine müracaat ettik. Valiye bu riski anlattık. Burada idari mahkemenin kararını da adil bulmuyoruz, çünkü mülk bizim. Amacımız ticari amaçla su satmak değil, suyu şehre vermek. Tarım Bakanlığına müracaatta bulunduk. Gerekli tetkikler yapıldı ve yapılmasında sakınca bulmadı, Valiliğe devretti. Ama ne oldu Vali senesini bitirmeden alel acele merkeze alındı. Azmi Çelik merkeze alındı. İkinci izinden sonra savak yapımına başladık. Yine itiraz edildi. Valiler halkın haklı çıkacağı konularda kendileri imza atmazlar Vali yardımcılarına imza attırırlar. Bize de bir yazı geldi, ‘yeniden bir hukuk sürece başlatılacaktır. Hukuk süresince yeni bir eylem yapılması” şeklinde yani durdurun diyorlar. Bunu yapamazsın aldığın karar idari karar. İdari karar olduğu için biz şimdi ona dava açıyoruz.

Yarın bu kuraklıklar devam ettiği sürece Eskişehir’de Cuma günleri bile abdest alacak su bulamayacaksınız. Yarın olmaz ise öbür gün bu olacak. Bu arazi bizim yaptığımız iş bizim. Yapılanlar bu şehir ve bu şehrin halkı için. Ayıptır insaftır, başkada bir şey söylemek istemiyorum” yorumunda bulundu.

Oy çokluğu ile genel kuruldan yer alan 2018 yılı Yatırım Programının 4. Maddesine Başkan yılmaz Büyükerşen veto kararı verirken aynı maddeye CHP’li grup red oyu kullandı. Gündem maddesi Ak Partililerin oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündemin bir diğer maddesi olan 2018 yılı Performans Programı içinde aynı kararı alan gruplar gündemin son maddesini oy birliği ile genel kuruldan geçirdi. ESKİ Genel Kurulu 30 Kasım 2017 saat: 17.00’da bir araya gelmek üzere son buldu.

Editör: TE Bilişim