Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu, mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklu yargılanan avukatlar ve onların savunma hakları ile ilgili açıklama yaptı.
Komisyon adına açıklama yapan Fatma Girgin, “Cumhuriyet Gazetesi vakıf yöneticileri, yazar, çizer ve avukatları 6 aydır tutuklu. Tutukluluğun infaza dönüştüğü 6 Nisan gününden itibaren başlatılan ve her Perşembe saat 11.00 ile 13.00 arasında gerçekleştirilen adalet nöbeti başta Çağlayan Adliyesi olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde devam ediyor. Bizler de Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi avukatlar olarak adalet nöbetine destek amacıyla buradayız” dedi.
“TUTUKLU YARGILANMALARI KABUL EDİLEMEZ”
Girgin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Avukat Akın Atalay, Avukat Bülent Utku ve Avukat Mustafa Kemal Güngör yalnızca savunmanın temsilcisi olarak görevlerini ifa etmişlerdir. Hukuk devletinde yargının asli ve kurucu unsuru olan avukatların görevlerinden dolayı suçlanmaları ve tutuklu yargılanmaları kabul edilemez. Söz konusu tutuklamalar bir ceza muhakemesi tedbiri olmaktan çıkmış, cezaya dönüşmüştür. Bu durum başta Anayasamız ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan adil yargılama, kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının da ihlalidir.”
 

 
Editör: TE Bilişim