Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne (ESOGÜ) hazırlattığı 2015-2035 yıllarını kapsayan Eskişehir Ulaşım Ana Planı (EUAP) Sonuç Raporu tamamlandı. Rapor proje paydaşlarının katıldığı çalıştayla kamuoyuna sunuldu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin mücavir alan sınırı il mülki sınırına genişletilmesi ile 8 kat artan yetki ve sorumluluk alanı nedeniyle revizyonuna karar verilen Ulaştırma Ana Planı Sonuç Raporu tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi, 20 yıllık Ulaşım Ana Planı Revizyonu hazırlamak için arasında 18 Mayıs 2015 tarihinde İTÜ ve ESOGÜ ile işbirliği ve ortak hizmet sözleşmesi imzaladı. Ortak hizmet sözleşmesi uyarınca Eskişehir Ulaşım Ana Planı Revizyonu çalışmalarına başlayan proje paydaşları olan kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri ve önerileri alınarak, çalışmalar katılımcı bir yaklaşımla yürütüldü. Bu süreçte 23 Haziran 2016 ve 20 Aralık 2016 tarihlerinde Eskişehir Ulaşım Ana Planı İlerleme Çalıştayları düzenlendi. Yapılan son düzenlemelerle, 2015-2035 hedef yıllarını kapsayacak olan Eskişehir Ulaşım Ana Planı Revizyonu tamamlandı. “Kısa Ve Orta Dönemli Ulaşım Ve Trafik İyileştirme Etüt Ve Projeleri Sonuç Raporu” ve “Eskişehir Ulaşım Ana Planı Sonuç Raporu” İTÜ tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na teslim edildi.

YOL VE KAVŞAK ÇALIŞMALARI

Rapor proje paydaşlarının katıldığı çalıştayla kamuoyuna sunuldu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kemal Selçuk Öğüt, Kısa ve Orta Dönemli Ulaşım ve Trafik İyileştirme Projeleri çalışması hakkında sunum yaptı. Yol ve kavşak çalışmaları hakkında bilgi veren Öğüt, “Yol ve kavşak çalışmalarımızda Fiziksel Düzenlemeler, İşletme Düzenlemeleri, Yasaklamaları ana başlıklarında ele aldık” dedi. Bir çok kavşakta park cepleri oluşturulduğunu aktaran Öğüt, “Öğretmenler Caddesi'ne mahmuz uygulama yapılacak. Atatürk Lisesi Kavşağı'nda trafik lambaları kaldırılacak. Sola ve sağa dönüş cepler yapılacak. Tepebaşı Cami Kavşağı’nda yayalar ile araçların aynı anda hareket etmelerini sağlayacak uygulamalar yapıldı. Borsa Kavşağı’nda iki fazlı düzenlemeye gidildi. Işık geçişi 5'ten 2'ye düştü” şeklinde konuştu.

YOL KENARI PARK YASAĞI

Öğüt, yol kenarı park yasağı uygulanması gereken yerlerin ise şöyle belirlendiğini açıkladı: “Mustafa Kemal Atatürk Caddesi, Süleyman Çakır Caddesi, Ziya Paşa Caddesi, bunun dışında yol kenarı park alanları kavşaklarda mahmuzlarla denetim altına alınmış olup mahmuz uygulamasının yapılmadığı tüm yol kesimlerinde parklanmalar yasaklanmıştır. İsmail Gaspıralı Caddesi'nde kavşak için parklarda engelleme yapılacak. Yayaların kolay karşıya geçişi sağlanacak.”

BİSİKLET ULAŞIMI

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kemal Selçuk Öğüt, Eskişehir'de 11 bin 376 metrelik bir bisiklet yolu bulunduğunu aktararak, “Bu alan 22 bin 376 metreye çıkartılacak. Mevcut ağda bisiklet yolları kopuk kopuk yapılmış. Bu ağlar birleştirilecek. Sürürcülerin bisikletlerini rahatlıkla bırakabilecekleri yerler yapılacak” diye konuştu.

YAYA ULAŞIMI

Reşadiye Caddesi-2 Eylül Caddesi (Süleyman Çakır'a kadar), 2 Eylül Caddesi -S.Çakır Atatürk Bulvarı’nın yayalaştırılacağını belirten Söğüt, “Yaya kaldırımları esnaf tarafından işgal edilmiş durumda. Sıkı denetim ile kaldırımların yayaların kullanımına sunulmalı. Yaya kaldırımlarını genişletmeye çalıştık. Yaya üst geçitlerine mutlaka bebek arabalılar ve engelliler için rampalar yapılmalı” şeklinde konuştu.

TOPLU ULAŞIMDA NELER OLACAK?

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Onur Tezcan ise toplu ulaşım konusunda bilgilendirmelerde bulunarak, “Eskişehir'de toplu ulaşımda Organize Sanayi önemli bir yer tutuyor. Öncelikli otobüs yolları planlıyoruz. Zincirlikuyu bölgesi ile Organize Sanayi hattına öncelikli otobüs tolu yapılmalı. Bozüyük Eskişehir arasında banliyo demir yolu faaliyete geçirilmeli” dedi.

YENİ TRAMVAY HATLARI

Doç. Dr. Onur Tezcan, “Esentepe-Yeni Kent Hastanesi, Gar-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, ESOGÜ İki Eylül Kampusu, SSK İki Eylül Kampusu için yeni tramvay hatları düşünülmesi gerekit” diye konuştu.

3 YENİ OTOBÜS HATTI

Tezcan, Kavacık ile 2 Eylül Kampusu, Keskin-Batıkent ve Kocakır-Osmangazi Üniversitesi için yeni otobüs hatları yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim