GÜLÇİN ÖZDEN-SELİM KUŞCU 
ESKİŞEHİR (İHA) - Türkiye Eczacılar Birliği tarafından düzenlenen ESKON 2014 9. Bölge Eczacılar Odası Ulusal Öğrenci Kongresi Eskişehir’de başladı.
Bir otelin toplantı salonunda düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Öztürk yaptı. Prof. Dr. Öztürk, eczacılık mesleğinin önemli dönemeçlerden geçtiğini belirtti. Eczacılığın dünyada ciddi krizler yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Öztürk, “Mesleğimiz önemli dönemeçlerden geçiyor, önemli sınavlar veriyor ve bu sınavlar gelecekte eczacılığın yapısına şekil verecek. Eczacılıkta dünyada ciddi krizler yaşanmakta. Biz bunların öğretim üyeleri olarak bilincindeyiz. Ülkemizdeki eczacılık sistemindeki en ciddi sıkıntılardan birisi, sayıları hızla artmakta olan eczacılık fakülteleri ve mezun olacak eczacıların sayıları. Sayının fazla olmasının ürkütmemesi lazım ancak benim bu fakültelerden mezun olacak eczacıların kalitesi adına ciddi kaygılarım var. Bu kaygılar ve zayıflıklar belki bir fırsatın da ortaya çıkmasına vesile olabilir. Özelikle eczacıların daha kaliteli hizmet verebilmesi ve eczanelerini daha iyi yönetmeleri adına bir lisansör sınavının, özellikle tüm eczacı mensuplarına uygulanması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Yusuf Öztürk, genç eczacıların kendisi için güven kaynağı olduğundan bahsederek, “Özellikle yurt dışında eğitim görmüş eczacılık fakültesi mezunlarının kalite açısından, ülkemizdeki gelişmiş eczacılık fakültelerine göre standardının çok aşağılarda olduğunu fark ediyoruz. Bu sorunlar çözülmeyecek sorunlar değil, ben geleceğe hiç de umutsuz bakmıyorum. Aksine ciddi anlamda umutluyum. Özellikle enerjik ve genç eczacı arkadaşlarımızın varlığı benim en büyük güvence kaynağım. Gençliğe güvenmemiz lazım. Bizim gençlerimize çok önem vermemiz lazım. Bu bilinçle eczacılık fakültesindeki eğitim ve eğitim altyapısını güçlendirmek için ciddi çalışmalar yapıyoruz ve bunun semeresini aldık. Onların eğitim ve sosyal imkanlarını artırmak için tüm mesaimizi harcadık. Eminim onlar da gelişmelerden mutludurlar. Ancak bunlar yeterli değil, daha da iyisini yapmak durumundayız. Bir sonraki toplantıda daha önemli konuların tartışıldığı, daha ciddi sorunların çözümüne yönelik gelişmeler olacağını umuyorum” dedi.
9. Bölge Eskişehir Bilecik Eczacı Odası Başkanı Yücel Yenilmez ise 3 gün sürecek olan kongrede öğrencilerin, eczacılığın farklı alanlarında çalışan meslektaşlarıyla buluşacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Mert Sandalcı, öğrencilere eczacılığın tarihini anlattı.
Kongre, açılış oturumunun ardından moderatörlüğünü Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ufuk Kır’ın yaptığı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, CHP Manisa Milletvekili Eczacı Özgür Özel, Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak’in konuştuğu ‘Otoritelerin Gözünden Mesleğin Geleceği’ konulu oturumla devam etti.
 

Editör: TE Bilişim