Çeşitli resmi ziyaretler ve programlara katılmak için, Ürdün’ ün başkenti Amman’da bulunan Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında yer alan ve Türkiye’nin Demiryolu tarihinin anlatıldığı “Eskişehir Demiryolu Kültürü Projesi” fotoğraf sergisinin açılışına katıldı.

Açılış öncesi Vali Tuna ve Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçisi Sedat Önal, Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Salah Muflih Al Louzi’yi makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Vali Tuna, Büyükelçi Önal ve Türkiye’den gelen heyet, Hicaz demir yolunda, Osmanlı treniyle nostaljik bir sefer yaptı. Amman-Hicaz demir yolu istasyonundan başlayan gezi, başkent Amman'ın çevresinden şehrin kuzeyindeki Giza Hicaz demir yolu İstasyonu'na kadar sürdü. Trende, 1900'lü yıllara ait fenerli ve perdeli vagonların içerisindeki kenarları tahta işlemeli koltuklar dikkati çekti.

Gezi esnasında duygularını dile getiren Vali Tuna, Hicaz demir yolunun Türkiye ile Ürdün arasındaki kültürel bağlarını daha da güçlendirdiğini söyledi. Eskişehir’in demiryolları kavşak noktasında olduğunu hatırlatan Vali Tuna, Hicaz demir yolunu sadece Türkiye ye değil tüm dünyaya tanıtmak için çalıştıklarını kaydetti. Vali Tuna, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Amman-Hicaz demir yolunun restore edileceğini sözlerine ekledi.

Nostaljik tren gezisinin ardından Vali Tuna ve Büyükelçi Önal, Haydarpaşa garından Eskişehir’e, Eskişehir’den Bağdat ve Medine tren istasyonlarının tarihi bir süreç içerisindeki yaşanan hikâyelerinin anlatıldığı serginin açılışı yaptı.

Ras El Ayn Galerisi’nde gerçekleştirilen serginin açılışında konuşan Vali Tuna, sergideki fotoğrafların Türkiye’nin demiryolu tarihini Eskişehir ekseninde anlattığını söyledi. Türk Dünyasının Kültür Başkenti olan Eskişehir’in 2013 ve 2014 yıllarında uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını söyleyen Vali Tuna, şöyle konuştu:

“Bizler Kültür Başkentliği sürecinde bir kez daha idrak ettik ki kat edilmesi gereken asıl yol; kilometreler, sınırlar, mesafeler değil; iki gönül arasındaki mesafe kadardır ve bu mesafeyi aradan kaldırmak, en büyük başarıdır.

Gözden ırak olanları gönüllere yaklaştırdığımız bu süreçte Eskişehir’den sevgi seli hâlinde Türk dünyasına taşan projelerimiz de olmuştur. Bu projelerden biri de bugün sizlerle bir araya gelmemize vesile olan “Eskişehir Demiryolu Kültürü Projesi”dir ve bu proje tarihe bir başarı örneği olarak kazınmış Anadolu, Bağdat ve Hicaz Demiryolu” Projesi’ni anlatır.

Türkiye’nin demiryolu tarihini Eskişehir ekseninde anlatan  “ESKİŞEHİR DEMİRYOLU KÜLTÜRÜ PROJESİ”nin bir parçası olan bu sergiyi; Berlin, Eskişehir ve Londra’da farklı merkezlerden sonra şimdi de bu güzide şehir Amman’da siz saygıdeğer ziyaretçilerle buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz. Yurt içi ve yurt dışı sergilerin yanı sıra, belgesel-film ve albüm-kitap çalışmasının da yer aldığı bu projenin;  geleceğimizi, rotamızı doğru çizmemizde yakın tarihimizi doğru okumamıza katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Ortak kültür mirasımız ve ortak değerlerimiz olan kardeş ülke Ürdün’le dostane ilişkilerimize ayrıca değer veriyoruz. Bu vesileyle bugün, sizlerle muhabbetle kucaklaşmak; köklü bağlarımızı geleceğe taşımak için buradayız.”

Editör: TE Bilişim