TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından “Türkiye’nin Yeni Deprem Haritası ve Eskişehir’in Depremselliği” konusunda bir panel düzenlenecek.

Jeoloji Mühendisleri Odası Bilimsel Teknik Kurul üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen’in konuşmacı olarak katılacağı panel, 6 Ekim 2018 Cumartesi Günü, Saat:14.30’da Özdilek Sanat Merkezinde gerçekleşecek. Konunun uzmanı olan Özmen, Türkiye’nin Yeni Deprem Haritasıdaki değişimden ve bundan Eskişehir’in etkilenmesini anlatacak

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Can Ayday, konunun önemine değinerek, "Tüm Türkiye için en önemli doğal tehlike olan deprem Türkiye için önemli olduğu kadar Eskişehir için de önemlidir. Çünkü, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 90 alanı aktif tektonik faylardan etkilenmektedir. Tarihimizde dönüp bakıldığında çok sayıda depremde çok sayıda can ve mal kaybının olduğu görülür. Yine Eskişehir ve çevresi ele alındığında depremlerden etkilendiğini görürüz. Son 1999 Marmara Depremi ve Şubat 1956 yılında yaşanan Eskişehir Depremleri bu depremlere örnekler olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Ayday, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Depremlerden korunmanın başlıca yolunun deprem öncesi yapılan çalışmalar olduğu günümüzde anlaşılmıştır. Bu çalışmaların bilimsel verilere dayandırılması ise bu işin en önemli yasası olmaktadır. Biz bu konuda çalışan ve uğraşan Jeoloji Mühendisleri, deprem konularında yapılan çalışmaların içinde yer almaktayız. Bu konudaki diğer ilgili meslek odalarına bağlı mühendislerle birlikte yapılacak çalışmalar ile Deprem Zararlarını en aza indirgemenin yollarını aramaktayız.

Deprem zararını azaltmanın en önemli şartının bilimsel çalışma olduğunu vurguladık. Öncelikle Türkiye’nin Deprem Tehlike Haritalarının hazırlanması bu işin olmazsa olmazı idi. Geçmiş yıllarda bu Deprem Haritası hazırlandı. Günümüze kadar bu harita kullanıldı. Son yıllarda bu konuda yapılan çalışmalar ile haritada değişiklikler yapıldı. Günün koşullarına uyum sağlanmasına çalışıldı. Yeni Deprem Haritası 2019 yılı başından başlayarak kullanılacaktır. Biz Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak bu yeni değişim konusunda Eskişehir’de bu konuyla ilgili olan meslektaşlarımızı, TMMOB’ye bağlı diğer odaların üyelerini ve Eskişehir halkından bu konu ile ilgilenenleri bilgilendirmek istedik. Tüm bu konular ile ilgili meslek odalarının üyelerini, meslektaşlarımızı ve Eskişehir halkını toplantıya çağırıyoruz.”

Editör: TE Bilişim