HABER: GÖKHAN KOÇAL 

Eskişehir’e gelen Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, Eskişehir Ticaret Odası’nı (ETO) ziyaret etti. Vekil Yüksel,  Başkan Güler ve yönetimi  tarafından karşılanırken,  Belçika-Eskişehir uçak sefer sayısının artırılmasına ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi.

Ziyaret öncesi gerçekleşen basın toplantısında konuşan ETO Metin Güler, Belçika-Eskişehir uçak sefer sayısının artmasının şehir ekonomisine ciddi katkılar sunacağını aktararak, “Belçika ile Eskişehir arasında inanılmaz bir bağ var. Sayın vekilimiz 10 bininci yolcu ile beraber Eskişehir’e geldiler.  Biz de kendilerini havalimanında karşıladık. Bunu kentimiz adına kampanya haline getirip aslında geliştirmemiz gerekiyor.  Şehrimizin ekonomik hayatına çok büyük katkı sağlayacak önemli projelerden biri aslında. Belçika ile Eskişehir arasında şuan haftada 2 sefer var.  Bundan sonraki süreçte günlük seferlere dönecek. Çok mutlu ediyor bu anlamda. Eskişehir’e gelen misafirlerimizin, Eskişehir ekonomik hayatına katkı sağladığını görüyor ve izliyoruz.  Eskişehirli işadamlarımızla Belçika’daki işadamlarımızı bir araya getirerek kazan kazan modeli çerçevesinde nasıl bir işbirliği yaparızı konuşacağız.  O yüzden ticari anlamda bunu bir yere taşımadığımız sürece sürdürebilirliğini sağlamamız mümkün değil. Sayın vekilimizle bir model üzerinde çalışacağız. Bizi mutlu eden şu ki 10 bin yolcunun Eskişehir’e ulaşması inanılmaz bir kazanç şehrimiz için. Bunu daha da geliştirmemiz gerekiyor. Biz de oda olarak gerekli katkıyı harcayacağız” diye konuştu.

HASAN POLATKAN HAVALİMANI HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, Hasan Polatkan Havalimanın hak ettiği yerde olmadığını ifade ederek,  “Eskişehir havalimanı siyasi anlamda, ekonomik anlamda hak ettiği yerde değil. 2007 yılından beri  farklı havayolları Eskişehir’e uçuş gerçekleştirme. Buna  bir yıldan beri TUI Havayolları da katıldı.  Bugün Türk Hava Yolları, TUI Havayolları ve farklı havayolları Eskişehir’e uçuşlar gerçekleştirmekte.  Bu uçuşları sadece etnik pazar olarak görmek çok yanlış.  Ve bu pazarın güçlenmesi, genişlemesi ve uçuşların artırılması  gurbette yaşayan vatandaşlarımızın tabiî ki menfaatine ancak aynı zamanda  Eskişehir’in ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.  Bugün sayın başkanımızla, valimizle ve bakanımızla bunun altını çizdik.  Ve TUİ Havayolları sadece bir havayolu. Bizim gönlümüzden geçen Eskişehir’e  çok daha  havayolunun uçuş gerçekleştirmesi ve yolcunun buraya taşınması. Bu yolcular bir şekilde  Eskişehir’e ekonomik anlamda bir şeyler bırakacaklar.  Eskişehir’in kalkınmasına bu havalimanı bir şeyler sağlayacak. O yüzden  önümüzdeki süreçte bu havalimanın daha düzenli daha kapsamlı hizmet  verebilmesi için bugün sayın başkanla bir görüşme gerçekleştireceğiz” dedi.

HAVALİMANI BELÇİKA-TÜRKİYE ARASINDA KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR

Havalimanın Belçika- Türkiye arasında köprü  vazifesi gördüğünü belirten Yüksel,  “Eskişehir havalimanı sadece gurbetçi taşımıyor. Eskişehir havalimanı  aynı zamanda Belçika- Türkiye arasında köprü  vazifesi yürütüyor. Ticaretin  artırılması, Belçikalı firmaların buraya çekilebilmeleri, Türk firmalarının Belçika ile ticaret yapabilmesi konusunda bir fırsat. Bu fırsatı biz kalıcı hale getirmek durumundayız.  Ben ticaret bakanımız adına bunun sözünü vermek için geldim. 10 bininci yolcu tabiî ki sembolik bir rakam ama biz ümit ediyoruz ki 10 binlerce, 100 binlerce  yolcu buraya gelsin ve bu güzel kenti keşfetsinler. Burada mutlu, huzurlu tatil geçirsinler.  Eskişehir ve Eskişehir Havalimanına sahip çıkma zamanı geldi” şeklinde konuştu.

KONSOLOSLUK MÜJDESİ 

Yüksel , Eskişehir’e konsolosluk açılması için bir çalışma içerisinde olacaklarını belirterek şunları söyledi: “Eskişehir’de 150 bine yakın Emirdağlı var. Bu nüfusun önemli kısmı Belçika’da yaşıyor. Belçika’da yaşayan vatandaşlarımızın bir takım resmi işlemleri oluyor. Ve bunlar zaman zaman vize için başka işlemler için Ankara’ya ya da İstanbul’a gidiyor. Bu vatandaşlarımıza burada daha güzel hizmet sunulabilmesi için Belçika’nın Eskişehir’de bir fahri konsolosluk açmasını dışişleri bakanımıza  döndüğümde aktaracağım. Bunun Eskişehir’e farklı bir imaj vereceğini ve aynı zamanda Belçika’dan buraya tatil için gelen vatandaşlarımızın her türlü sorunlarının çözülmesinde büyük çalışma olacağını düşünüyorum.”

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İÇİN BİR FIRSAT

‘Uçak sefer sayısının artırılması için ne tür bir çalışma yapacaksınız?’ yönündeki soruya yanıt veren Yüksel,  “Avrupa’nın merkezine, Brüksel’e bir uçuş yapan havalimanın daha donanımlı olması gerekiyor. Terminalin bir an önce genişletilmesi, kafeterya ve farklı hizmetlerin olması lazım. Yolcularımız bu konuda şikayetçiler.  Diğer taraftan bagaj alımı,  Check-in gibi noktaların çözülmesi gerekiyor. Biz zaman zaman buraya uçuşlar gerçekleştiriyoruz. 2 tane Check-in bandı var. Bu Eskişehir’e yakışmıyor. Diğer taraftan bura uçuşların gerçekleşmesi için  frekansın artması gerekiyor. Bazen havayolları slot alma konusunda sıkıntı çekiyorlar.  Eskişehir havalimanı yer hizmetleri bir uçak yapıyor. 3 saat içerisinde  farklı havalimanları 3 saat içerisinde 30-40 uçak yapıyor. Bu konuda herkes elini taşın altına koymak durumundadır. Anadolu Üniversitesi’ne bir çağrıda bulunmak istiyorum.  Bu havalimanı Anadolu Üniversitesi için de büyük bir fırsattır.   Ayrıca bu havalimanı Eskişehir’in ekonomisine katkı sağlayacaktır. Eskişehir havalimanı aynı zamanda Eskişehir turizmini tanıtmak adına da bir fırsattır. Bugüne kadar bu değerlendirilmedi. Eskişehir 2019 yılında eğitim başkenti ilan edildi. Eskişehir havalimanı Avrupa’dan gelecek olan misafirler için büyük bir fırsat. Bunu iyi kullanmak gerekiyor. Olayı sadece gurbetçi taşımacılığı olarak bakmamak lazım. Eskişehir havalimanı Eskişehir’in kalkınmasında büyük bir etken, büyük bir misyon” dedi.

ESKİŞEHİR’İ YENİ NESİLE TANITMALIYIZ

ETO Başkanı Güler ise, “Ortaya bir ürün çıkartmadan bunu pazarlama şansımız olmaz.  Oradaki vatandaşlar ilimizi ve ülkemizi yakından takip ediyorlar. İkinci, üçüncü nesile nitelik anlamında şehrimizi iyi anlatmamız gerekiyor. Burada aslında iş bize düşüyor. Oradaki işadamları derneklerimiz, hemşeri derneklerimiz var. Bunlarla işbirliği içerisinde olacağız. Oradaki organizasyon şemamız ne kadar genişlerse sefer sayısı artar.  Eskişehir algısını orada daha fazla anlatmamız  lazım.

Editör: TE Bilişim