Haber: Gökhan Koçal  

Eskişehir’deki hayvan pazarında yaprak kımıldamıyor.

Kurban Bayramı’na bir hafta kala Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ait  Muttalip’taki hayvan pazarında çok az üreticinin yer alması dikkat çekti. Pazar boş kalırken az sayıdaki büyük ve küçükbaş hayvanlara alıcı çıkmaması, yetiştiriciyi zor durumda bıraktı.

Üretici İlyas Öztürk geçen yıllara oranla pazarın boş olduğunu ifade ederek,  “Bir esnaf kazanamadığı zaman ya iş değişikliğe gider ya da bu işi tamamen bırakır. Geçen yıllarda yaşanan sıkıntılardan dolayı üretici bu sene bu işi yapmaktan vazgeçti. Geçen seneye göre yüzde 50 bir azalma söz konusu. Üretici gelmiyor buraya. Maliyet arttı. Yem ve balya fiyatları çok yüksek” dedi.  Fiyatlarda çok fazla bir artış olmamasına rağmen alıcının da olmadığını aktaran Öztürk, “Büyükbaş fiyatları 6 bin ila 13 bin TL, küçükbaş ise bin ila bin 700 TL arası satıyoruz.  Talep son derece düşük. Müşteri yok. Pazar zaten boş.  Son günleri bekliyoruz” diye konuştu.

HAYVAN PİSLİĞİ İÇERİSİNDE YATIP KALKIYORUZ

Pazardaki eksikliklerden şikayetçi olan  Öztürk şunları söyledi:  “Burada bizi derinden üzen çok büyük sorunlar var. Sosyal olanaklarımız yok. 20 gün önce açılan pazarda üretici son bir haftayı bekliyor. Burada yatacak yerimiz yok. Hayvan pisliği içerisinde yatıp kalkıyoruz. Telefonumuzu şarj edecek priz bulamıyoruz. Ulaşım sorunu var. Halkımıza kurban hizmeti vereceğiz ama halkımız buraya gelmekte güçlük çekiyor. Kaç yıl oldu bu sorunlar bir türlü çözülmedi."

EN KÖTÜ SEZON

Bir diğer üretici Atilla Bircan, en kötü sezonu yaşadıklarını ifade ederek,  “10 senedir bu işi yapıyorum. En kötü sezon bu sezon. Bu sene gerçekten satışlar çok düşük, talep az. Dolu dolu bir müşteri yok. Maliyetler çok yüksek. Fiyatlar aldı başını gitti. İnsanların alım gücü düştü. 2-3 gün kala belki bir artış olabilir bekliyoruz” diye konuştu.  Pazarda yaşanan sorunlar hakkında konuşan Bircan, “Daha öncede buraya geliyordum. Hep aynı sorunlar. Elektrik yok, telefonları şarj edemiyoruz. Çok rüzgar oluyor. Hayvanlarımız bundan etkileniyor. Biz bile etkileniyoruz. Etrafın kapatılması gerekiyor. Temizlik sıkıntımız var. Gübre dolu, belediye ilgilenmiyor” dedi.

Üreticiyi ziyaret eden Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan pazarın boş olmasının üzüntü verici olduğunu aktararak, "Bu sene diğer yıllardan farkı hem üretici yok hem de alıcı yok. Üretici maliyet düşük olsun diye malını son günlere bırakıyor.  Geçtiğimiz yıllarda burası hep doluydu. Pazarda  toplasak 10 tane üretici yok” şeklinde konuştu.

ÇOK ACI BİR DURUM

Pazardaki sıkıntılara da değinen Buluşan, “Üreticimiz ücretini ödediği yeri boş bekletiyor. Buraya çok yüksek paralar ödüyorlar. Bu da üreticimiz için çok büyük sorun. Küçük üreticimiz 10 tane hayvanla geldiği vakit bir tanesini bırakıp gitmek zorunda. Burası bir borsadır. Burasının böyle olması çok acı bir durum. Biz büyükşehiriz. İstanbul, Ankara gibi  büyükşehirlerde son derece modern yerlerde kalırken, burada üreticimiz kötü koşullar içinde satış yapmakta. Buna biz çözüm bulunamaması çok acı. Bir an önce buna çözüm bulsunlar” dedi.

Editör: TE Bilişim