CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in Eskişehir’in merkez ve kırsal ilçelerinden meydana gelen sel ve dolu felaketi ile ilgili,  “2 bin 179 çiftçinin 100 milyonluk zararının 70 gündür karşılanmadığı” açıklamasının gazetelerde yer almasından sonra Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı.

Açıklamada; Türkiye genelinde ve tüm tarım sigortası branşlarında 5,5 milyar TL’nin üzerinde hasar ödemesi yapıldığı ifade edildi.

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Devlet Destekli Tarım Sigortaları  Sistemi, kısa adıyla TARSİM, küresel düzeyde yaşanan iklim değişiklikleri sebebiyle  şiddeti ve frekansı giderek artan çeşitli risklere ve doğal afetlere karşı, ülkemizde tarımsal üretimde devamlılık, üreticinin gelirinde istikrar ve tarım ekonomisinde dengenin sağlanabilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Sistem, 2006 yılından itibaren kar amacı taşımadan, üreticiye hizmet etmek üzere faaliyetlerine devam etmektedir.

TARSİM, yıllar itibarıyla büyümesini istikrarlı ve hızlı bir şekilde sürdürmektedir. Devlet’in üreticiye sağladığı prim desteği de yıllar itibarıyla artmakta olup, bazı branş ve teminatlarda yüzde 67 seviyesine ulaşmıştır. Faaliyetlerine başlamasından itibaren bugüne kadar, Türkiye genelinde ve tüm tarım sigortası branşlarında 12 milyon adedin üzerinde poliçe üretilmiş, üreticilere 5,5 TL’nin üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir.

Eskişehir İlindeki hızlı gelişim tablosu da Türkiye geneli ile paralel özelliklere sahiptir. Keza, Sistem’in ilk faaliyet yılı olan 2006’da 9 adet poliçe düzenlenirken, geçtiğimiz yıl bu ilimizde 47 bin adedin üzerinde poliçe düzenlenmiş, 630 milyon TL’nin üzerinde tarımsal varlık sigortalanmıştır. Yine Eskişehir’de tarım sigortası yaptıran üreticilerimize Sistem’in başlangıcından itibaren 62 milyon TL hasar ödemesi yapılmıştır.

Bu yılın başından itibaren Eskişehir’de meydana gelen dolu, sel ve su baskını ile fırtına gibi nedenler başta olmak üzere üreticilerimizden tüm tarım sigortası branşları için 5.200 adet civarında hasar ihbarı alınmış olup, 9.1 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Önümüzdeki günlerde ise çeşitli nedenlerden ötürü, ürünleri ve hayvanları zarar gören sigortalı üreticilere, hasar dosyalarının tamamlanmamsı takiben 8.1 milyon TL daha ödeme yapılacaktır. Tüm bu veriler ışığında, üreticilerin mağdur edildiği gerçek dışı ve kabul edilemezdir.

Yine haberde yer alan Sayın Çakırözer’in selden etkilenen damla sulama boruları, trafo ve kablolar gibi aletler ile makine ve ekipmanların da TARSİM kapsamına alınması gerektiği yönündeki açıklamalarına ilişkin olarak, açık alanda yetiştiriciliği yapılan ürünler için kullanılan alet, makine ve ekipmanlar ile trafo ve kabloların, TARSİM kapsamına alınmasıyla ilgili çalışmaların başlatılacağını belirtmek isteriz.

Üreticilerimizin ürünlerini ve hayvanlarını, doğal afetler ile hiç beklenmedik risklere karşı koruyabilecekleri tek yol TARSİM’dir. Bu nedenle üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı Kayıt Sistemleri’ne ürünlerini ve hayvanlarını kayıt ettirmeli ya da kayıtlarını güncelletmelidir. Sayın Çakırözer’in, vesayeti yerlerde yetiştirilen ürünlerin de kapsam içine alınması yönündeki açıklamaları ise Kanun çerçevesinde mümkün değildir.”

Editör: TE Bilişim