GÜLÇİN ÖZDEN 
ESKİŞEHİR (İHA) - 2014-2015 av sezonu hakkında açıklama yapan Eskişehir Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ergün Selvi, 23 Ağustos itibariyle başlayan bıldırcın, üveyik ve yaban domuzu avı hakkında bilgi verdi. 
23 Ağustos’ta av sezonunun başlamasının tüm avların yapılacağı anlamına gelmediğini belirten Selvi, av kontrollerinin düzenli olarak yapıldığını söyledi. Av limitleri hakkında konuşan Selvi, “2014-2015 av sezonu 23 Ağustos itibariyle başladı. Av sezonundaki birinci grup bıldırcın, üveyik ve yaban domuzu avı var. Diğer tarihlerde de farklı kuşlar ve memeliler de yer alacak. 23 Ağustos’ta av sezonunun başlaması demek tüm avların yapılacağı anlamına gelmiyor. Diğer kuşlar ve memeliler, belirli dönemlerde yumurtlama ve gelişme dönemleri için ayrılan sezonla da avlanabiliyor. Avcıların haklarını da korumak gayesiyle av kontrolü ve denetimleri de sık sık yapılıyor. Jandarma, Orman İşletme Şefliği ve fahri av müfettişleri tarafından yapılıyor. Bu yıl için Merkez Av Komisyonu kararıyla belirlenen oranlar bıldırcında günlük avcı limiti 10, üveyikte 8, yaban domuzunda ise 1. Bunların dışında av yapılırsa ilgililer hakkında cezai işlem uygulanıyor” dedi.

AV SEZONU BOYUNCA TEK SERBEST TÜR YABAN DOMUZU
Av sezonunun şubat ayının ortasına kadar devam edeceğini ifade eden Selvi, av günleri ile ilgili olarak, “Bu sezonun başlangıcından sonuna kadar tek serbest olan tür yaban domuzu. Onun dışındaki türler belirli evrelerde yapılabiliyor. Bunun dışında av günleri özellikle Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri. Bıldırcın, üveyik ve yaban domuzunda Salı ve Çarşamba günleri de av serbest” diye konuştu.
Av yasakları ile ilgili de bilgiler aktaran Selvi, “Gün batımı ile gün doğumu arasında her türlü av yasak. Bu süre zarfında avlananlar tespit edilirse idari para cezası uygulanıyor. Avcılık sonsuz değil ve av kaynakları tükenebilir. Bunu kanun çerçevede sağlamak asli görevimiz. Eskişehir’de geçen yıl av kontrolünde usulsüz avcılardan elde ettiğimiz 21 tüfeği, bir adet araç ve bir jipi de ihale yoluyla satarak bakanlıktaki avcılık ve av hizmetlerinde kullanmak üzere döner sermayeye verdik” şeklinde konuştu.

15 BÖLGEDE AV YASAĞI VAR
Selvi, Eskişehir’de Av Komisyonu tarafından belirlenen 15 bölgenin ava yasak olduğunu kaydederek, “Av yasağı olan bölgeler, ilimizde İl Av Komisyonu kararıyla belirleniyor. Her yıl temmuz ayında av sezonundan önce haritalar basılıyor. Bu yıl av yasağı belirlenen 15 yer var. İçinde yaban hayatı geliştirme sahaları, milli park sahaları ve ağaçlandırma sahaları yer alıyor” ifadelerini kullandı.

BİR YILDA 4 AVCI KURSU AÇILDI
Yasal avcılığı artırmak amacıyla bu yıl 5 avcılık kursu açıldığını da dile getiren Selvi, şöyle devam etti:
“Yasal avcılığı daha çok artırmak için avcı dernekleri ile birlikte avcı kursları açıyoruz. Eskişehir’de bu yıl içerisinde 5 avcı kursu, 200 civarında yeni avcı belgesi verdik. Avcılık sertifikası alan kişiler yasal olarak avlanmak için av belgelerini alıyorlar. Kursları açmaktaki amacımız, verilen derslerde doğaya takviye, doğanın korunması ve sürdürülebilir avcılığı öğretiyoruz.”
Editör: TE Bilişim