Not: Diğer fotoğraflar için ilgili galeriye git butonunu tıklayın
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Riskli alanların dönüştürülmesi amacıyla hazırlanan riskli alan projesi halka tanıtıldı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığında hazırlanan “ Büyükşehir Belediyesi Afet Riskli Alan Projesi’ 20 Haziran Pazartesi günü 14.00’te Büyükşehir Belediyesi eski nikah salonunda ilk defa görücüye çıktı. 8 mahalleyi kapsayan dönüşüm için hazırlanan projenin tüm görselleri, maketleri ve detaylarının Eskişehir halkına tanıtıldığı toplantıya katılım da yoğun oldu.
Toplantıya, Eskişehir CHP Milletvekili Gaye Usluer, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Hava Pilot Korgeneral Mehmet Şanver, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, Baro Başkanı Rıza Öztekin, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, tüm Eskişehir halkını projeye sahip çıkmaya davet ederek şu değerlendirmelerde bulundu:
UZLAŞMA MASALARI HAK SAHİPLERİNİ BEKLİYOR
“1999 depreminde eğer deprem daha şiddetli ve uzun sürmüş olsaydı Porsuk’ta bulunan tüm köprüler yıkılırdı. Ve o yıl biz göreve yeni gelmiştik.  O günden bu güne Eskişehir bir deprem ile karşı karşıya kalırsa ne yaparız sorusuna yanıt aradık ve bunun üzerine çalıştık. Hükümetin Afet Riskli Alanlar Kanunu imdadımıza yetişti. O kanun yetişince biz Porsuk kıyısı ve çevresi üzerine çalışmalara başlamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile temasa geçtiğimizde Çevre Bakanlığı da dikkatle tüm detayları ve raporları inceledi. Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Işıklar, Hacı Ali Bey, Yeni Mahalle, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş Mahallesi’nin de bu plana dahil edilmesi önerisini istedi bakanlık. Uzun süre yapılan çalışmalardan sonra sonunda bugünkü noktaya geldik. Projemiz hazır. Bu salon (Büyükşehir Belediyesi eski nikâh salonu) ilk defa bir dönüşüm projesinin iletişim ofisi olarak açılan ilk ofistir. Burada müzakere masaları var. Elektronik sistemler mevcut. Malikler, hak sahipleri buraya davet edilecekler ve buradaki işin uzmanıyla uzlaşma masasında gayrimenkul değerlendirmesi yapılacak. Ne alacaklar, ne kazanacaklar, ne verecekler bunun uzlaşısı yapılacak. Bu olduktan sonra bu sonuçlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Onlar da onayladıktan sonra finansman safhası, belki de işin en zor safhası. “
ESKİŞEHİRLİ MÜTEAHHİTLER YANAŞMADI
“Eskişehir’deki müteahhitleri topladık ve birkaç toplantı yaparak dedik ki gelin diğer illerde olduğu gibi 3-5’iniz birleşerek gayrimenkul yatırım ortaklığı kurun. Gelin bu işe el atın. Dolayısı ile buradaki dönüşüm sizin eseriniz olsun. Burada bir kazancınız olacaksa bu kazanç da sizin olsun. Fakat arkadaşlarımız şimdiye kadar yap-satçılığa alıştıkları için böyle işlere pek hevesli görünmediler. Ama görünüyor ki dönüşüm projelerini büyük şehirlerde uygulayanlar çok büyük firmalar ve şirketler. “
İŞİN İÇİNE SİYASET GİRMEZSE…
“Bu proje birkaç sene sonra ortaya çıkabilir. Daha sonra da çıkabilir. Veya Allah korusun eğer Rufailer işin içine karışmazsa, siyaset yapıyorum diyen siyasetçiler işin içine karışmazsa gerçekleşebilir. Gerçekleşmeyebilir de. Ama bu proje Eskişehir’in geleceğini belirleyecek. Ve bundan sonraki bölgeler de var. Örneğin Gündoğdu, Yeşiltepe ve Şirintepe bölgeleri var. Ama bu bizim için büyük bir örnek ve tecrübe olacak. O bakımdan inanıyorum ki Eskişehirliler bu projeye sahip çıkacaklar. Sadece kendilerinin rahat edebilecekleri çok çağdaş bir şehir değil, çocuklarının ve torunları için de çok çağdaş bir şehre sahip olacaklar. Ama bilirim ki bazı dedikodu noktaları da bu gibi işlerde pişmiş aşa su katmak iççin gayret göstermeyi yapabilirler. Ben Eskişehirlilerin inşallah, ben görür müyüm görmez miyim bilmiyorum bu ve bundan sonraki projeler için. Ama Allah inşallah sizlere çok daha güzel modern ve huzurlu bir şehir dönüşüm projesi ile devam edecek aynı zamanda başka şehirlere de örnek olacak bir projedir bu buna tüm kalbimle inanıyorum.”
İLK ETAP PORSUK!
“Bu projede hepsinin bir anda olması hayata geçirilmesi bir defada mümkün olmayabilir. O nedenle 1. Etap da ilk olarak Porsuk’tan başlanılabilir. Sonrasında etap etap 8 mahalle finansman çiçeğinde devam edilebilir. Bu proje bilimsel, çağdaş ve modern şehircilik projesidir. Ben hükümetimize, bu projeye imza atan o dönemin bakanlar kuruluna projenin çizimini yapan İTÜ üyelerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bugünkü bu açılışa Kültür Bakanımız Sayın Nabi Avcıyı kardeşim Nabi Avcı’yı ve yeni Çevre Şehircilik Bakanımızı da davet ettim. Başka bir programı olduğu için gelemediler ancak kısa sürede bizi ziyaret edip proje hakkında detaylı bilgiyi alacaklar. Hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.”
İşte Büyükşehir Belediyesi Riskli Alan Projesi’nin teknik detayları:
ESKİŞEHİR RİSKLİ ALANLA İLGİLİ BİLGİ
6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında, 17.04.2013 tarih ve 2013/4645 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, kent merkezinde 56.4 hektarlık alan, “Riskli Alan” olarak belirlenmiş ve 17.05.2013 tarih ve 28650 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edilmiştir.
Bakanlar Kurulu’nun 17.04.2013 tarih ve 2013/4645 sayılı Kararı ile belirlenen “Riskli Alan”da; yapılacak iş ve işlemlerin yürütülmesi konusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 30.05.2013 tarih ve 2740 sayılı yazısı ile Belediyemiz görevlendirilmiştir.
ALANIN GENEL ÖZELLİKLERİ
Alan Büyüklüğü: 56,4 hektar
Parsel Sayısı: 1.348
Malik Sayısı: 8.940
Bağımsız Bölüm: 6.837 (5.043 Konut, 1.670 İşyeri, 124 diğer)
Nüfus: 14.000 kişi (yaklaşık)
 
PROJENİN AMACI
Riskli alanda, deprem tehlikesine karşı, sağlıksız yapılaşma ve zemin durumundan kaynaklanan risklerin ortadan kaldırılması; ayrıca, alanda potansiyeli bulunan her türlü dinamiğin işlevsel olarak ortaya çıkarıldığı, gerekli sosyal donatısı bulunan, sağlıklı, güvenli yaşam alanları oluşturulmasına yönelik plan/projelerin üretilmesidir.
PROJENİN HEDEFLERİ
  • Alan, altyapısı ve sosyal donatısı tamamlanmış, sağlıklı, güvenilir kentsel yaşam alanına dönüştürülecektir.
  • Fiziksel çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi (Eskişehir için büyük önem arz eden Porsuk Çayı’nın korunması, çevresinin yeşil alanlar ile geliştirilmesi vb.) sağlanacaktır.
  • Kent merkezinde çöküntü alanı haline gelmiş, ekonomik faaliyetine son verilmiş ve atıl durumda kalmış olan alanların değerlendirilmesi sağlanacaktır.
  • Kent merkezinde konut ve ticari kullanımlar bir arada tasarlanarak, gece-gündüz canlı ve yaşayan kent merkezi oluşturulacaktır.
  • Alanda potansiyeli bulunan dinamiklere işlev kazandırılarak, bölgeye yeni kentsel fonksiyonlar getirilecektir.
  • Alan içerisinde güvenlik açısından sıkıntı yaratan, afet riski taşıyan, herhangi bir mühendislik hizmeti almadan yapılaşmış, ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların yenilenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır.
  • Ulaşım problemlerine (dar yollar, dar sokaklar, park sorunu vb.) çözüm üretilecek ve ulaşım sistemi çözümünde; yaya öncelikli ulaşıma, engelliler ve yaşlılar için her noktaya erişilebilirliğin sağlanmasına önem verilecektir.
  • Eskişehir’in ihtiyaç duyduğu; meydanların ve nirengi/odak noktalarının oluşturulması sağlanacaktır.
PROJENİN VİZYONU
Kültürel ve doğal mirasını geleceğe aktarabilen, afet riskine karşı dayanıklı, işlevsel ve mekânsal nitelikleri sosyal ve ekonomik yapısı ile uyumlu, erişilebilir, yaşam kalitesi yüksek çağdaş bir kentsel çevrenin oluşturulmasıdır.
PROJENİN AŞAMALARI
  • İmar Planına Esas Jeolojik - Jeoteknik Etüt Raporunun Hazırlanması
  • Mevcut Durum Analizi
  • Hak Sahipliği Tespiti ve Gayrimenkul Değerlemeye Esas Verilerin Hazırlanması
  • Alana İlişkin Stratejiler ve Dönüşüm Modelinin Belirlenmesi (Teknik Rapor)
  • Eylem Planı Hazırlanması
  • İmar Planı Taslaklarının Hazırlanması
  • Kentsel Tasarım Projesi Hazırlanması
  • Hak Sahipleri ile Uzlaşma Süreci Çalışmalarının Yapılması
  • Tüm Verilerin ve Sürecin Coğrafi Bilgi Sistemi Ortamına Aktarılması
Yukarıda belirtilen proje aşamalarından; İmar Planına Esas Jeolojik - Jeoteknik Etüt Raporunun Hazırlanması, Mevcut Durum Analizi, Hak Sahipliği Tespiti ve Gayrimenkul Değerlemeye Esas Verilerin Hazırlanması, Alana İlişkin Stratejiler ve Dönüşüm Modelinin Belirlenmesi, Eylem Planı Hazırlanması, İmar Planı Taslaklarının Hazırlanması ve Kentsel Tasarım Projesi Hazırlanması çalışmaları tamamlanmıştır.
Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerinin yapılacağı “Kentsel Dönüşüm İletişim Merkezi”nin hazırlıkları tamamlanmış olup, 20.06.2016 tarihinde açılış yapılacak ve uzlaşma görüşmelerine başlanacaktır.
Kentsel Dönüşüm İletişim Merkezi’nde;
  • Projeye ait 3 boyutlu görseller sunulacak,
  • 1/500 ve 1/1000 ölçekli maketler sergilenecek,
  • Proje tanıtım videoları izlenebilecek,
  • Analiz çalışmalarını içeren sergi alanı gezilebilecek,
  • Vatandaşlarımız projeye ilişkin bilgilere, ister görevli personellerimizden isterlerse “kiosk”lardan erişebileceklerdir.
Kentsel Dönüşüm İletişim Merkezi’nin açılışı sonrasında; mahalle tanıtım toplantıları düzenlenecek ve 8 adet uzlaşma masasında hak sahipleri ile görüşmeler yapılacaktır.
Uzlaşma görüşmelerinin sonunda, plan ve projeler onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulacaktır.
Projenin uygulama aşamasını yönetmek üzere, Belediyemiz bünyesinde “Kent Dizayn Eskişehir Kentsel Dönüşüm A.Ş.” kurulmuştur. Plan ve projelerin onayından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uygulama yetkisi talep edilecektir.
Ayrıca uygulama sürecinde hak sahiplerinin alıcıların ve yüklenicilerin kredi taleplerinin karşılanması amacıyla; 06.06.2016 tarihinde İş Bankası ile “6306 sayılı Kanun kapsamında finansman kredisi taleplerinin karşılanması” konulu protokol imzalanmıştır

 
Editör: TE Bilişim