Türkiye’nin 13 opera ve bale salonunun 3’ünü bulunduran Eskişehir’de, Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün bulunmamasına ilişkin, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu tarafından TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verildi.

 İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu soru önergesinde, Eskişehir’e neden Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün kurulmadığını sordu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılması istenilen soru önergesinde Eskişehir’in Türkiye’nin önemli bir kültür şehri olduğunu belirten Milletvekili Kabukçuoğlu, “Ülkemizde bulunan 13 opera ve bale salonundan 3’ü Eskişehir’de yer almaktadır. Toplamda 2bin 285 seyirci kapasitesine sahip olan bu salonlardan birisi Anadolu Üniversitesi, diğer ikisi ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesine ait Kültür ve Sanat Kompleksleri içerisinde yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ülkemizde bulunan toplam 11 bin 672 opera ve bale solunu koltuğunun yaklaşık %20’si (2 bin 285) Eskişehir’de bulunmaktadır. 2011 yılından bu yana Eskişehir, Türkiye’de ulusal anlamda ilk kez düzenlenen Ulusal Opera ve Bale Günlerine ev sahipliği yapmaktadır” dedi.

“MÜDÜRLÜK KURULMAMASI HÜKÜMETİN EKSİKLİĞİDİR”

 Eskişehir’in yaşanabilir şehirler listesinde çok önemli bir yerde olduğunu belirterek, Müdürlük açılmamasının hükümetin bir eksikliği olduğuna dikkat çeken Kabukçuoğlu, “Türkiye’de yapılan araştırmalarda Eskişehir, yaşanabilir iller sıralamasında her zaman ilk 10 şehir arasında yer almış ve dünya çapındaki büyük ekonomi dergileri bu sıralamada Eskişehir’i 2’nci sıraya kadar yükseltmiştir. Bu sıralamalarda ise göz önüne alınan unsurlardan bir tanesi ‘kültür – sanat’ etkinlikleridir. Tüm bu gelişmelere rağmen Eskişehir’de bir Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü kurulmaması hükümetin eksikliğidir” şeklinde konuştu.

“BAKANLIĞINIZ ESKİŞEHİR’E DEVLET OPERA VE BALESİ MÜDÜRLÜĞÜ KURMAYI DÜŞÜNMEKTE MİDİR?”

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Eylül 2019 tarihinde Odunpazarı Modern Müzesi’nin açılışında yaptığı konuşmasında, Eskişehir’in kültürel ve tarihi dokusuna dikkat çektiğini hatırlatan Kabukçuoğlu, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde, opera, bale ve müzik sanatlarını halka tanıtmak, yaymak ve bu alanda çeşitli etkinlikler düzenlenmesine yardımcı olmak amacıyla 6 Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü bulunmaktadır. Eskişehir böyle bir kültürel ve sanat birikimine sahip olmasına rağmen şehirde Devlet Opera ve Bale müdürlüğü bulunmamaktadır. 1309 sayılı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Kuruluşu hakkındaki kanunun 2.maddesinde yer alan hükme göre, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, lüzum ve imkân gördüğü şehirlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı ile Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri kurulabilmektedir.

                Bu bağlamda;

1.            Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bir ilde müdürlük kurması için hangi kriterleri göz önünde bulundurmaktadır?

2.            Sahip olduğu kültür ve sanat birikimiyle birçok ilden farklılaşan Eskişehir’e bugüne kadar bir müdürlük kurulmamasının sebepleri nelerdir?

3.            Bakanlığınız Eskişehir’e Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü kurmayı düşünmekte midir? Bakanlığınızın bu yönde bir düşüncesi varsa Eskişehir Devlet ve Balesi Müdürlüğü ne zaman kurulacaktır?”

Editör: TE Bilişim