Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma (TEMA) Vakfı’nın çiçeği burnunda İl Başkanı Ergun Mutlu yaptığı açıklama ile Eskişehir’i kötü günlerin beklediğini söyledi. Mutlu Alpu ilçesinde kurulması düşünülen Termik Santrale karşı olduklarını kaydetti.

TEMA Vakfı’nın bu dönem ki çalışmalarına hızla hazırlandıklarını kaydeden Ergun Mutlu, Alpu Ovası’nda başlatılan termik santral çalışmalarında sona gelindiğine dikkat çekerek, “Eskişehir olarak şanslıyız eğitimli kesim anlamında, ya da bilinçli toplum anlamında. Ancak Eskişehir’i bekleyen tehlikelerden biri Alpu Ovası’nda termik santral kurulumu gerçekleştiriliyor. Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından sondaj çalışmaları başlatıldı. Şuan hangi aşamada olduklarını bilemiyoruz, fakat son aşamaya geldiği duyumlarını alıyoruz. Termik santrallere TEMA Vakfı olarak olumsuz bakıyoruz. Yani alternatif enerji kaynaklarının tüketilmesi, üretilmesi yerine termik santrallerin, doğa, çevre ve insanların sağlığına ayrıca toprağa verdiği zararı artık bilmeyen kalmadı” dedi.

Termik santrallerin açık işletmeler şeklinde kurulduğunu hatırlatan Başkan Mutlu, “Açık işletme oldukları için soğutma suyu olarak yer altı suları kullanılmaktadır. Bugün Alpu ovası Türkiye’nin en bereketli ve tarıma elverişli arazilerinden bir tanesidir. Ayrıca kapsadığı alan bakımından da büyük bir alanı kapsadığı ifade ediliyor. En büyük tehlikeyi Eskişehir Alpu Ovası’na termik santrallerin kurulması olacaktır” diye konuştu.

Öte yandan TEMA Vakfı Genel Merkez yetkililerinin Karaman ve Konya’da bazı incelemelerde bulunmasının ardından bir kampanya başlattığına değinen Ergun Mutlu, “TEMA Vakfı, ‘Kömür Üzer’ kampanyası başlattı. Genel merkezimiz, Eskişehir, Alpu, Afyon-Dinar, Trakya ve Çanakkale’de bulunan tarım arazilerinin tehdit altında olduğunun önemle vurguladı. Kömürün havayı, suyu ve toprağı zehirlediği gerçeği var. Ayrıca ekonomik anlamda da zarar verecektir. Türkiye’de şuan 60 kömürlü termik santral projesinin duyurulduğunu biliyoruz” dedi.

Eskişehir – Alpu ilçesinde planlanan termik santral yapılmaması konusunda broşürler bastırarak halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Mutlu, “Dünya artık enerjisini rüzgar santralleri ve güneş enerji sistemleri ile karşılama yoluna giderken biz dışa bağımlı ülke olduğumuz için verimli topraklarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bununla ilgili bayram sonrası Alpu’ya giderek burada bir basın toplantısı yapmak istiyoruz. Genel merkezimizden de katılım olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim