Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Ana Planı Revizyon Çalıştayı gerçekleştirildi.

Eskişehir’in 2002-2015 yılları arasında ulaşım ağının ele alındığı, ulaşımda yaşanan aksaklık sıkıntı ve durum tespitinin ortaya çıkarıldığı özel araştırma çalışmasının değerlendirildiği “ Ulaşım Ana Planı Revizyon Çalıştayı” gerçekleştirildi.  Taşbaşı Kırmızı Salon’da yapılan çalıştayın moderatörlüğünü Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak üstlendi. Çalıştayda İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Gerçek, Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Karacasu birer sunum yaptı.

12 BİN HANEDEN 35 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak çalıştayın açılış konuşmasında çalıştay sonrasında ele çıkan sonucun, Eskişehir kent içi ulaşım ve ulaştırma ağının sorunlarının çözümü konusunda oluşturulacak rapora büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Göreve ilk geldiği zaman Eskişehir’in sorunları üzerine yapılan toplantılar içerisinde en uzun toplantının ulaşım konusunda yapıldığını ve kent içi ulaşım planının revize edilmesi gerektiği gerçeğine ulaştıklarını belirten Çakmak, Eskişehir’in 142 km olan ulaşım ağının yeni yasa ile birlikte 14 bin km’ye ulaştığını söyledi. Bununla ilgili çalışmaların hız kesmeden başlatıldığını ve Eskişehir’de hâkim olan trafik sorunu var algısını ortadan kaldırmak gerektiğini savunan Çakmak, “ Eğitimin mühendisliğin ve yasal düzenlemelerin birbirinden ayrıştırılmadan bir arada dahil edildiği bir çalışma ve programın oluşturulması gerektiği düşüncesi ile yola çıktık. Eskişehir yeni seyir isimli bir eğitim programı başlattık. Mühendislik aşamasında ise Osmangazi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi çalışmaya dahil edildi. 12 bin hanede 35 bin kişi ile görüşülerek Eskişehir’in ulaşım ve trafik sorunu ile ilgili bilgiler elde ettiler. Kentin 170 noktasında birebir incelemeler yapıldı. Yasal yaptırımlarla da bu konunun desteklenmesi gerekiyor. Bu kentte her kurumun ve kişinin üzerine düşeni yapmadığını görüyoruz. Büyükşehir Belediyesi ulaşım konusunda tek başına sorumlu değil. Bütün kurumların kendi üzerine düşeni yapmak zorunda” şeklinde konuştu.

170 KAVŞAKTA BİREBİR GÖZLEM

Açılış konuşması sonrasında ilk söz alan isim ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Karacasu oldu. Yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda ulaşım ile ilgili temel ihtiyaçların değiştiğinin saptandığını ifade eden Karacasu, kent içi 33 bölgede 12 kilometrelik alanda yol kenarı parklar ile 170 kavşakta birebir gözlem ve inceleme yapıldığını kaydetti. Yayalaştırılmış 16 noktada 1597 kişinin fikrinin alındığı çalışmada kentin tüm yoğunluğunun Köprübaşı ve çevresinde toplandığı ve bunun bir an evvel dağıtılması gerektiğinin saptandığını belirtti. Tramvay ve otobüs durakların genişletilerek toplu ulaşım araçlarının taşıma kapasitelerinin de arttırılması gerektiğine vurgu yapan Karacasu, “ Eskişehir’de herkes her yerin kendi evine yakın olmasını her nereye gidecekse buralara araçla gitmek istiyor. Değişim insandan başlar. Herkes kurallara uyarak üzerine düşeni yapmadığı sürece istediğiniz kadar düzeltme yapın sorun çözülmez” dedi.





GÜNLÜK 1 MİLYON 200 BİN YOLCULUK!

Karacasu’yun ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Gerçek 2002-2015 yılları arasında Eskişehir’de kentsel hareketlilik nasıl değişti sorusuna yanıt verdi. Eskişehir’de her bin kişiye 174 otomobil düştüğünü bu oranın İstanbul Bursa ve İzmir’den daha yüksek olduğunu kaydeden Gerçek, Aylık Ortalama Hane Gelirinin 2357 TL olduğunu Eskişehir2’de günde 1 milyon 200 bin yolculuk yapıldığının altını çizdi. Yapılan bu yolculukların yüzde 41 oranının yaya yolculuğu, yüzde 15’inin özel araç yolculuğu, yüzde 15’inin servis aracı yolculuğu, yüzde 12’sinin tramvay yolculuğu, yüzde 9,5’inin belediye otobüsü yolculuğu, yüzde 4,5’inin minibüs-dolmuş yolculuğu, yüzde 1,2’sinin bisiklet ve yüzde 0.5’nin taksi yolculuğu olduğunu ifade etti. Gerçek çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: “ Yolculuk amaçlarına baktığımızda yüzde 26 oranında ev-okul, yüzde 28 oranında ev-iş, yüzde 36,8 oranında ev-diğer olarak dağılmaktadır. Diğer Taraftan anket alanlarından elde ettiğimiz bilgilere göre Eskişehir’de 490 bin kişi yaya olarak yolculuk yaparken, 186 bin kişi servis, 185 bin kişi otomobil, 137 bin kişi Estram, 115 bin kişi otobüs, 55 bin kişi minibüs dolmuş, 14 bin kişi bisiklet, 7 bin kişi ise taksilerle yolculuk ediyor. İş yolculuklarının yüzde 34,5’i, okul yolculuklarının ise yüzde 29,6’sı sabah 07.00-09.00 arasında yapılmaktadır. Otomobille yapılan yolculukların % 51,2 si 15 dakikanın altında ve % 46,7 si 5 km den kısa mesafelere yapılıyor.


KAVŞAKLARDA SORUN BÜYÜK

Çalıştayda son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu bir sunum yaptı. “Kısa ve orta dönemli ulaşım ve trafik iyileştirme etüt ve Projeleri” isimli konuşmasında inceleme yapılan alanlarda saptanan aksaklıklardan söz eden Gedizlioğlu, kavşaklar-ana yollar, otoparklar, yaya ulaşımı ve bisiklet ulaşımının ele alındığını kaydetti.  170 kavşakta birebir incelemelerin ve gözlemlerin yapıldığını dile getiren Gedizlioğlu, araçların yüzde 75’inin yol kenarlarında 15 dakikanın altında park ettiğini, en ciddi park sorunlarının ise Ziyapaşa Caddesi ile Cumhuriyet Bulvarı’nda olduğunu söyledi. Merkezi bölgelerde trafik tıkanıklıklarının azaltılması için cadde ve bulvarlarda otoparkın ya yasaklanması ya da ücretli hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gedizlioğlu, Eskişehir’de bir çok ana cadde ve kavşakta sinyalizasyonlarda, kaldırım yapılarında işaretlemelerde sıkıntılar olduğunu, özellikle de bazı kavşaklarda ters yönlendirme ve işaretlendirmelerin kullanıldığını kaydetti. Gedizloğlu son olarak ana ulaşım ağının bisiklet kullanımına uygun olmadığını belirterek, “ Yolların bisiklete uygun olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 16. Bisiklet kullananların yüzde 33’ü bunu spor amaçlı yaparken, yüzde 30’u ise okula gitmek için tercih ediyor. Son bir yılda bisiklet kazası geçirenlerin oranı yüzde 17’ye yükselmiş durumda.”

Sunumların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Çalıştay sonrasında elde edilen öneriler ile bilimsel alanda saptanan çözümler bir araya getirilerek raporlaştırılacak. Çalıştaya Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
 
 

 
Editör: TE Bilişim