Günyüzü Mahallesi sakinleri, Porsuk Barajı’nın kapaklarını açılıp, Polatlı ve Sivrihisar’daki köylere verilmesine karşı çıkarak, barajın su seviyesinin giderek düştüğünü ve önümüzdeki yılda susuzluk tehlikesinin ortaya çıkacağını öne sürdü.

Eskişehir milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da düzenledikleri  basın toplantısında Porsuk Barajı’nın seviyesinin giderek azaldığına ve 2019 yılında susuzluk tehlikesine dikkat çektiler. Sulama Birliği eski başkanı Selami Ayaz, Eskişehirlilerin suyuna sahip çıkmasını istedi.

Porsuk Barajı seviyesinin şuan yüzde 40'larda olduğunu ifade eden Ayaz, “ Baraj, Eskişehir’e hem içme hem de sulama için yapılmış. Suyu Polatlı ve Sivrihisar köylerine veriliyor. Buralarda çiftçilerin yeşil ürün yetişmemeleri konusunda uyarılmışlardı. Ancak Ankara'dan talimat geldi diye Porsuk Barajından yatağa su verilmekte. Kurak yaşanabilir, seneye düşünmek gerekir. Porsuk yatağına su verilmemesi lazım. Eskişehir'in ihtiyacı olan su Ankara'nın köylerine veriliyor. Kesinlikle verilmemesi lazım tehlike çok büyük.

Günyüzü ve çevresinde ürünün yüzde 80'i yeşil ürün. Bize deniliyor ki barajın seviyesi yüzde 35'e düşerse tarıma su verilmeyiz diyorlar. O zaman bu bitkiler ürünler ne olacak. Böyle bir tehlike söz konusu” diye konuştu.

Günyüzü Mahallesi sakinlerinin su sorunu ile ilgili görüşlerini dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü bu sorunu meclise taşıyacaklarını ve Eskişehir’in hakkını savunacaklarını dile getirdi.

Eskişehir'in karşı karşıya kaldığı bir tehlikeyi anlatmak için buraya geldiklerini belirten Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “ Eskişehir'in suyunu gasp etmek. Porsuk barajından porsuk yatağına niye su verildi. Bu mevsimde bu debide akıtılmasının nedeni nedir? Yılbaşında yüzde 55 olan Porsuk barajı doluluk oranı şimdi yüzde 40'ın altına düşmüş durumda. Eskişehirlilerin sağlıklı su kullanımı ihtiyaçlarını karşılamak konusunda kaygıları var. Bu düşüş ile yağmurlar istediği gibi olmadı en önemli faktör Ankara'da baskı ile başka şehirlerin çiftçilerin ihtiyacını karşılamak için Porsuk barajının kapıları açıldı” dedi.

Diğer illerdeki çiftçilere su verilmesin demediklerini ancak tarımda ve sulamada iyi planlanması yapılması gerektiğini vurgulayan Çakırözer şunları söyledi:

Eskişehirliler ve çiftçiler düşünülmeli

 “Bu şehirlerin çiftçileri kuru tarım yapıyorlardı şimdi sulu tarıma geçtiler.  Porsuk Barajındaki derinlik geçen yıl 21 di şimdi 19'a inmiş.  Siyasi baskı ile DSİ barajı kapaklarını açtılar.

Eskişehir'in hem içme kullanma suyu hem de sulama için çok önemli. O yüzden çare bulalım dedik. Hepimiz iktidar partilerin milletvekillerimizden de bu tehlike sonucunu getirecek bu baskı için mücadele edelim. Bu su Eskişehir halkına kullanımına verilmeli zaten böyleydi. En acil önlemler alınsın. Eskişehirlilerin ve çiftçilerin ihtiyaçlarını düşünsünler. Önlem alınmazsa 2019 da su sorunu ortaya çıkar. Kolaycı anlayıştan vazgeçilmelidir.

Biz de ilgili bakanlığa bu konuyla ilgili soru önergesi vereceğiz. Eskişehir'in kuraklıkla karşı karşıya kalabileceğini ileteceğiz. Bu nedenlere olan baskılara son verilmesini isteyeceğiz.

Biz gerek Eskişehir'in gerekse Ankara'daki çiftçinin sıkıntı yaşamamasını istiyoruz. Porsuk Barajı ile ESKİ arasındaki protokol Eskişehir'in suyu ihtiyacını karşılamak içindir. Mecliste yeni atanan Tarım ve Orman Bakanına cevap vermesi için soru önergesi vereceğiz.

Suya muhtaç olabiliriz

Ankara’dan yapılan baskılar nedeniyle Porsuk Ba rajı’nın kapaklarının açılıp Polatlı’daki köylere verilmesi ile ilgili kaygıları dile getiren CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Eskişehir Büükşehir Belediyesi’nin Eskişehir’in su ihtiyacını karşılamak için yapılan Ilıcı Barajı’nın engellemeleri hatırlattı.

Büyükşehir Eskişehir'in susuz  kalmaması için çalışmalar yapıp önlemler almaya çalıştığını belirten milletvekili Süllü, “ Ancak bu önlemler alınmazsa suya muhtaç kalabiliriz. Eskişehir’in değerli şeylerinden bir tanesi Porsuk Barajıdır. Polatlı için açılan baraj kapakları açılıyor. Eskişehir'in su içme ve sulama ihtiyacının büyük bir bölümü bu Porsuk'tan sağlıyor. Baraj yüzde 35'in altına düştüğünde Eskişehir'in susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya gelecektir. Sulamada DSİ’nin hazırladığı bir proje hazırlanmış ancak ihaleye henüz çıkarılmamış. Bu projenin takibi de olacağız. Bilindiği gibi sulamalar genelde açık kanallarda iletilen sularla yapılıyor. Ancak, açık kanallarda iletilen sular kaybediliyor. Kanallarda çatlaklar ile  buharlaşmayla kayıp oluyor.  Eskişehir suyundaki kanallar kapalı borularla iletilmesi gerekir.

Tarımda hiç bir zaman planlama yapılmadığı için susuz tarım yapılması gereken yerlerde  bu yapılmıyor. Polatlı’da daha çok sal suyu kullanılıyor. Sal suyu yerine damlama ve püskürtme ile kullanması gerekir.

Projenin ve bu sorunun takipçisi olacağız. Eskişehir’in ve vatandaşın çıkarlarını öne çıkararak Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyesi olarak çalışarak Eskişehirlinin hakkını savunacağız.

Suyumuzla oynuyorlar

Eskişehirlilerin kullanıma ve tarımsal sulaması için Porsuk Barajı’nın yapıldığını belirten Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç konuşmasında şunları söyledi:

“ Ama bilindiği gibi Küresel ısınma, yağışların azalması gibi sıkıntılar yaşandı. İktidar partisi ne hikmetse Eskişehir'i ve Eskişehirlileri gözden çıkarmış. Bir kaç ay önce Termik Santralin tartışmalarını bu yerde yapıyorduk. Eskişehirlilere sormadan bu santrali yapma maceraları var. Bu konuyla ilgili davalar sürüyor. Şimdi de burada bu kez su sorunu ile konuşuyoruz. Bu kadar suyla oynanmaz. Porsuğun bu kadar deli deli akmasına şüphelendim acaba kapakları mı açtılar diye düşündüm. Suyumuzla oynuyorlar. Havamızı toprağımızı kirletecek termik santrali kurmak istiyorlar şimdi de suyumuzla oynuyorlar.”

Editör: TE Bilişim