HABER : GÜLÇİN ÖZDEN 
 
ESKİŞEHİR (İHA) - Çeşitli programlara katılmak üzere Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Esnaf ve Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Kültür, Sanat ve Hizmet Binası açılışına katıldı. 
Odunpazarı bölgesinde açılışı gerçekleşen törende konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, esnaf ve sanatkar kelimelerinin Türk kültüründe bir mesleğe mensubiyetin çok ötesinde anlamlara hitap ettiğini belirtti. Esnaf ve sanatkarların toplumsal yapıya güç veren milleti oluşturan değerlerin inşasında görevler üstlendiğini ifade eden Bakan Avcı, “Esnaf ve sanatkarlarımız, bizim en kavi unsurlarımızdan biridir. Esnaf ve sanatkar kelimeleri, medeniyet lügatimizde sadece bir meslek aidiyeti ile anlamlandırılmaz. Onların icra ettiği, sıradan bir ekonomik faaliyette değildir. Onlara böyle bakmak, bu topraklarda vücut bulmuş köklü, zengin ve anlamlı gelenekten bir haber olmak demektir. Esnaf ve sanatkarlarımızın meslek odası modeliyle örgütlenmesi 16’ncı asırda Ahilik geleneğinin irfani çatısı altındaki localarda başlamıştır” diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkentliği olması ile ilgili olarak, “Eskişehir bugün önemli etkinliklere tanık oluyor, ev sahipliği yapıyor. Özellikle Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olması bu çerçevede yüzlerce projenin hayata geçirilmiş olması, Eskişehir’i sadece bölgesinde değil, Türkiye’de değil, uluslararası birçok etkinliğin, birçok kültürel ve bilimsel faaliyetin merkezi haline getirmiş durumda” dedi.
Esnafın Türk toplumunun temel dokularını, organlarını ve yapısını oluşturan büyük bir kitle olduğundan söz eden Bakan Eker, “Esnaf, çeşitli faaliyetlerle hem ticari faaliyetlerle, hem el sanatları dahil olmak üzere birçok mesleki faaliyetin içinde bulunduğu bir organizasyon ve toplumumuzun hem kültür değerlerini, hem ekonomik varlığını geliştiren en önemli temel direk diyebileceğimiz, toplumun orta direği diyebileceğimiz kitlesini oluşturuyor. Bizim kültürümüzde, bizim tarihimizde lonca teşkilatının kurulduğu temel merkezlerden birisi olması nedeniyle Eskişehir, mevcut haliyle de 35 oda ve on binlerce odası olan geniş bir kitleyle Eskişehir’in sosyal hayatını da, ekonomik hayatını da, kültürel değerlerini de yaşatıyor. İnanıyorum ki bu bina, Eskişehir’in sosyal ve iktisadi hayatını çok daha önemli değerler katacak” şeklinde ifade etti.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Konfederasyonu Genel Başkan Vekili Burhan Aksak, Türk Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu olarak 4 ay içerisinde böyle nice binalar yapacaklarını söyledi. Aksak, “Bu binanın ülkemize, Eskişehir’e, inşallah Türkiye’deki bütün birliklerimize nasip olur” diye belirtti.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise, Eskişehir’in tarihindeki ilklerden birisinin de köklü bir esnaf teşkilatına sahip olduğunu kaydederek şöyle devam etti:
“Bizim kendi ticaret ahlakımızın oluşması ve yaygınlaşmasında çok önemli hizmetler görmüş Ahilik kurumunun ilk teşkilatlandığı ilerden birisidir Eskişehir. Bu binada esnaf ve sanatkarlarımıza verilecek hizmetlerin yanı sıra, mesleki eğitim çalışmaları ile kültür ve sanat etkinlikleri de gerçekleştirilecektir.”
Program, açılış konuşmalarının ardından hizmet binasının açılışı ve binanın gezilmesi ile sona erdi.
Törenden ayrılan Bakan Avcı ve Eker, daha sonra Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Ticaret Bulvarı’ndaki İş ve Ticaret Merkezi’nde bulunan Porsuk Ortak Sağlık Güvenlik Birimi açılışına katıldı.
Editör: TE Bilişim