Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından organize edilen Ahilik Haftası etkinlikleri devam ediyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyeleri etkinlikler kapsamında Şoförler Odası Sosyal tesislerinde düzenlenen yemekte bir araya geldi.

Tiyatro gösterisi sonrası verilen yemeğin ardından konuşma yapan Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, ahi teşkilatının tarihine değinerek, “Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan ahi teşkilatları, barışta devletine eğitimli asker hazırlamış, onların her türlü savaş teçhizatını üretmiştir. Tarih boyunca Türkler daima iyiyi güzeli aramış ve bulduklarında da tereddüt etmeden almışlardır. Tarihi araştırmalarda eski zamanlarda bile insan haklarına saygı, kadının toplumdaki yeri, misafirperverlik,  bir tehlikeye karşı birlik oluşturmak, dayanışma, yardımlaşma gibi birçok insani değerlerin bugünkü tabiri ile evrensel değerlerin mevcut olduğunu görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Birsen ayrıca bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurun müşterek değerlerin korunması ile mümkün olacağını sözlerine ekledi.

Yemekte konuşan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, “Ahilik sadece esnaf ve sanatkarın teşkilatlandığı bir yer değildir. Esnaf ve Sanatkarın örgütlenmesinin yanında barış zamanında bu toprakların savunmasında da üzerine düşeni yapmıştır. Ahi kelime anlamı ile kardeş demektir. Hem esnaflıkta kardeşliktir, hem de toplumsal hayatta insanların birbirine kardeş olarak bakmasını sağlamış ve kurumsal barışın sağlanmasında etkin olmuş bir teşkilattır Ahilik. Bu Ahilik teşkilatının, güzelliklerinden bugün de faydalanmak durumundayız. Bugün çıraklık, kalfalık ve ustalık elde etmek için okullarımızda eğitim vermiyor muyuz? Gösteride izledik Ahilik’te pabucun dama atılması, bir zanaatkarın meslek ilkelerine aykırı işlerin yapıldığında ve tespit edildiğinde o mesleği ircaa edenlerin halka teşhir edilmesidir. Halka teşhir edilmesi nedeniyle halka kalitesi mal üretmesi konusunda tevessül (girişimde bulunma) edememektedir. Aynı şekilde Ahilikte bulunan orta sandığı bugün Esnaf Kredi ve Kefalet kooperatifleri birliğinin işini yapmaktadır.  Orta sandığında biriken para zorda kalan esnafın işini görüyor” diye konuştu.

Vali Çakacak bugün ülkede üç milyonu aşkın Suriyelinin misafir edildiğini belirttiği konuşmasında şunları aktardı: “Bu insanlar evlerinden vatandaşlarından olmuş. Can derdi ile gelmişler, Anadolu dediğimiz ana kucağına sığınmışlar. İşte bu millet inancının gereği olarak tarihin kendisine yüklediği misyon olarak, kültürünün gereği olarak, Ahiliğin gereği olarak, sofrasının, evinin kapısını açmış. Böyle büyük bir milletiz. Ahi Evran’ın ‘elin, kapın, sofran açık olsun güler yüzlü ol.’ sözü gereği Kamu kurumlarında kapımızı açarak uygulamanın içerisindeyiz. Eğer biz, elimizi kapımızı soframızı açar, bütün vatandaşımızı bağrımıza basar, hele hele güler yüzlü olursak devlet vatandaş işbirliğinin en güzel örneğini sergileriz. Ben Ahilik Haftası dolayısı ile tüm Esnaflarımızı kutluyorum, hayırlı işler diliyorum. Esnafımızı güler yüzlü gördüğümüzde toplumumuzda gülüyor. Onun için Esnaflarımızdan güler yüzlü olmalarını diliyoruz.”

Düzenlenen akşam yemeğine, Vali Özdemir Çakacak, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Ak Parti İL Başkanı Dğndar Ünlü, Ak Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan, İl Müftüsü Bekir Gezek ve çok sayıda davetli esnaf ve yakınları katıldı.

Konuşmaların ardından Şed kuşatma ve plaket töreni gerçekleştirildi. Törende Şed kuşanan isimler ise şöyle oldu:

Çetin Sızanlı, Mesut Dertli, Ersel Bandırma, Selim Yalçıner, Zeki Biçer, Ercan Çınar,Kemal Özcan, Namık Yüksel.

Demirtaş Demir Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi,

Sumutaş Sulama Motor Dayanıklı Tüketim LPG Akaryakıt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi,

Saffet Arslan,

Erdal Babayiğit, Ilgaz Ticaret ve Sanayi Kolektif  Şirketi Sait Ilgaz ve ortakları Eskişehir Şubesi,

Eti Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi,

Hüsamettin Tanatar,

Fazlı Kılıç,

Ahmet Geçkalan,

Tayyip Derinöz,

Selçuk Sarı,

Ahmet Kurt,

Yalçın Keskiner,

Zeki Tarhan,

Mehmet İbiş,

Ahmet Kartal,

Halil Dingeç,

Burhanettin Çil,

Cafer Akar,

Ahmet Erden,

Metin Konuk,

Refik Pehlivan,

Servet Kurum,

Saffettin Gümüş,

Seyfi Çekiç,

Mehmet Tüzüner,

Rıza Özkan,

Hüseyin Şenel,

Abdullah Öyün,

Musa Özer,

Nedim Al,

Telat Akdemir,

Ceylan Yüce,

Mehmet Osman Kara,

Mehmet Kütük,

Mustafa Kalın,

Yunus Aksoy,

Hasan Hüseyin Ayhan,

Kazım Ay.

Yılın Ahisi İsmail Bozalan,

Yılın Ahi Bacısı Sema Aksak.

Editör: TE Bilişim