Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) çalışanları ve öğrencilerine seminerler veren Yangın Güvenlik Uzmanı Serap Mergen, sivil savunmada kadınların ne kadar başarılı olduğunu da gösteriyor.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde 2013 yılından itibaren görev yapan Yangın Güvenlik Uzmanı olan Serap Mergen, yıl boyunca yaptığı eğitimlerle öğrencilerin yanı sıra akademisyenler ile çalışanlara yangın esnasında yapılacaklar hakkında bilgiler veriyor. Tatbikatlar gerçekleştiren Mergen, sivil savunma hakkında da seminerlere katılanları bilinçlendiriyor.

“Masa başı durağan işler bana göre değildi”
Kocaeli Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümünden mezun olduğunu ifade eden Serap Mengen, bu mesleği tercih etmesinin nedeninin yıllarca taekwondo ve kickboks gibi aktif sporlarla uğraşmış olmasından kaynaklandığını söyledi. Mesleği sevdiğini ifade eden Mengen, “Bu meslek tam bana göreydi. Sürekli hareketli dinamik bir yapısının olması, insanlara faydalı olabilecek olmam en büyük tercih sebebimdi. Masa başı ve sürekli durağan bir meslek bana göre değildi. İtfaiyede çalışırken, yangınlara müdahale, önleme, alarm operatörü ve eğitim sorumluluğu görevlerinde bulundum. Yüksek lisans eğitimimi tamamladıktan sonrada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ailesine ben de katıldım. Sivil savunma uzmanlığında eğitimler vermekteyim” dedi.

“2016 yılı içerisinde öğrenciler hariç 2 bin 500 kişiye eğitim verdik”
Verilen eğitimlerin önemine de değinen Mengen, “2016 yılı içerisinde öğrenciler hariç eğitime katılım 2 bin 500 kişiyi buldu. Bu eğitimlere katılımın olması kanunen zorunludur. Daha önceden katılmış olsa bile her sene bu eğitimler tekrar edilip el melekesi gelişsin diye uygulamalı tatbikatlarla tüm personele verilmektedir. Yangına dair her eğitimi veriyoruz. Kurtarma, ilk yardım, afet bilinci, kimyasal-biyolojik-radyasyon-nükleer tehlikelere yönelik eğitimler veriyoruz” diye konuştu.

“Bayanlar beni görünce eğitimde çekingen davranmıyor”
Kadın olarak mesleğin zorlukları hakkında da konuşan Mengen, konuşmasının devamında şöyle konuştu:
“Her mesleğin kendine göre zorlukları vardır. Şu bir gerçek her şeyin temeli sevmek. Nasıl ki sevmeden hiçbir başarı elde edilmez ise sevilmeden de bir meslek de icra edilmez. Sivil savunma ve yangın güvenlik uzmanlığı tam bana göre bir meslek. Sürekli disiplin gerektiriyor. Bir bayan olarak şunu da eklemeliyim. Özellikle yangın tatbikatlarında bayanlar çekingen davranıyorlar. Onların bu çekingen tutumlarını kırmada bir bayan olarak çok faydalı olduğumu düşünüyorum. Onlara cesaret veriyorum. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde verdiğimiz tüm eğitimler sürekli kendini yenilemektedir. Her gelişme yakından takip edilmekte; içerik, tatbikat yönünden her yenilik bünyesine eklenmektedir. Eğitimlerimizin dünya standartlarına ulaşılması hedeflenmektedir.”
Editör: TE Bilişim