Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Uluslararası İlişkiler 2’nci sınıf öğrencileri, proje derslerinde sokak hayvanlarının yaşam koşullarını inceleyerek insanlara bilgilendirme yaptılar.
Uluslararası Sosyal Sorumluluk ve İş Ahlakı dersi projesi kapsamında öğrenciler tarafından belirlenen konu, "Hayvan Hakları ve Hayvan Haklarına Dair Bilgilendirme’" oldu. Öğrenciler, gerçekleştirdikleri proje ile sokak hayvanlarının yaşama kalitesini artırmak ve hayvan haklarına dair bilgilendirme çalışması yapmayı amaçladı.
Çalışmalarına başlayan öğrencilerden Tuğba Sargın, Doğukan Çetin ve Işıl Cömert ilk olarak tarafından fakülte dekanlığında stant açmak için yazılı başvuru ile izin aldı. Daha sonra, hazırlanan broşürler, baskıya girdi ve dağıtıma hazır hale getirildi. Daha sonra Okan Arslan, Doğukan Çetin, Tuğba Sargın, Ezgi Demirtaş, Işıl Cömert ve Ceren Cengiz tarafından stant çalışması yapıldı. Ayrıca, hazırlanan broşürler, stant çalışması kapsamında ESOGÜ öğrencileri ve personellerine dağıtılarak, bilgilendirme yapıldı.
ESKİŞEHİR HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANINDAN BİLGİLER ALINDI
Öğrencilerin bir kısmı daha sonra görev dağılımı yaparak, Eskişehir Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Buket Ünlü Hatip ile görüştü. Yapılan görüşmede, bireylerin hayvan hakları ile ilgili olan hukuki sorumlulukları hakkında bilgiler alan grup, Eskişehir Hayvan Hakları Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler edindi.
HAYVAN BARINAKLARINA GİDEREK GÖZLEM YAPTILAR
Eskişehir Sağlık Merkezi’ne giderek burada da görüşmeler yapan grup, Eskişehir’deki hayvan barınaklarının genel durumu ile ilgili gözlem yaparak, hayvan sahiplenme kriterlerinin neler olduğu, barınaklarda hayvanlar için yapılan çalışmaların içeriği, hayvanların sağlık kontrollerinin yapılma şekli gibi bilgiler aldılar. Grup, yaptıkları gözlemde, barınakların yaşam şartlarının iyi olduğuna kanaat getirdiklerini söyledi.
SOKAK HAYVANLARININ BARINMA VE GIDA SORUNUNA BİRLİKTE ÇÖZÜM ARADILAR
Sokak hayvanlarının temel ihtiyacı olan barınma ve yiyecek ihtiyacını çözmek adına da çalışmalar başlatan grup, sosyal medya üzerinden çeşitli etkinlikler başlatarak insanları davet etti. Burada kartondan yapılan barınaklar ve yiyecekler çeşitli yerlere dağıtıldı. Adalar Mevkii’nde stant açılarak insanlara bilgilendirmeler yapıldı. Projenin videosunu çekip sosyal medyada paylaşan grup, daha fazla insana ulaşmayı amaçladı.
“HAYVAN HAKLARINA YETERLİ DEĞER VERİLMEDİĞİ İÇİN BÖYLE BİR PROJE BAŞLATTIK”
Etkinlik hakkında bilgilendirme yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Uluslararası İlişkiler 2’nci sınıf öğrencisi Tuğba Sargın, insanların hayvan haklarına dair yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve sokak hayvanlarının mevcut yaşam koşullarının iyi olmadığını gördükleri için böyle bir proje başlattıklarını söyledi. Sargın, “Bununla beraber, insanların beraber aynı ortamı paylaştığı hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmek adına gerekli reaksiyonu gösteremedikleri gözlemlenmiştir. Grup olarak, toplumumuzun bu aksayan yönünü geliştirmeye yönelik yaptığımız projemizin amacına ulaştığını ve yapılmak istenenle yapılanın birbirine uyumlu olduğunu düşünmekteyiz. Bundan sonraki hayvan hakları çalışmalarının temeli niteliğinde olan bu projemiz, projenin devamlılığı hususunda önemli bir adım oldu” dedi.
Editör: TE Bilişim