Eğitim Sen Eskişehir Şube Sekreteri Kemal Koçak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın açıklaması yaparak, Türkiye’de çalışan 30 bin gazetecinin baskı ve ekonomik sıkıntılara maruz kaldığı bir dönemde kutlandığını söyledi.

10 binden fazla gazetecinin işsiz, 141’nin tutuklu bulunduğu Türkiye’de ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün işsiz ve tutuklu gazeteciler gününe dönüştüğünü öne süren Koçak, “Çalışan gazetecilerin en önemli sorunu, Basın-İş Kanununa uygun çalıştırılmamaları, sendikasız olmaları ve yoksulluk sınırında maaş almaları. En bazit bir haberde bile gözaltına alınma ve tutuklanma riski ile karşı karşıyalar” dedi.

Gazetecilere yönelik sürekli bir hedef gösterme olduğunu vurgulayan Eğitim Sen Eskişehir Şube sekreteri Kemal Koçak şunları söyledi:

“Gazetecilere sözlü ve fiziksel saldırılara karşı bir cezasızlık yaklaşımı var. Gazetecilik bu ülkedeki en zor yapılan mesleklerden biri haline geldi. Ülkede sansür ve oto sansür yoğun bir şekilde gündemde. Bu durum, Avrupa raporlarına da yansımıştır. Bu süreçte haber yazarken ekmekleri ile sınanıyorlar.

Güvencesiz çalışmanın bütün medya kuruluşlarında hakim olduğu ve örgütlülük oranının düşük olmasına bağlı olarak güvencisizliğin had safhaya ulaştığı, gazetecilerin iş güvenliği nerdeyse patronların değil müdürlerinin iki dudağı arasında olduğu, ücretlerin çok düşük olduğu, kayıt dışı çalışmanın arttığı bir dönemde Çalışan Gazeteciler gününüz kutlu olsun. Türkiye’de medyanın yüzde doksan beşi belli bir kesimin elinde. Doğal olarak bağımsız yazabilme ifadesini kullanmak mümkün olmuyor. Son 10 seneyi değerlendirdiğimizde, yargılanmayan, ceza almayan gazeteci yok.”

                                                                             

Editör: TE Bilişim