Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği; 29 Nisan Pazar günü Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “6. HYES-Her Yönüyle Eczacılık Sempozyumu”nda, “Geleceğin Eczacılığını” anlattı.

Anadolu Üniversitesi’nin ilk öğrenci kulübü olan A.Ü. Eczacılık ve Sağlık Kulübü’nün düzenlediği HYES, bu sene 27-29 Nisan 2018 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Dünyanın, Endüstri 4.0’la yepyeni bir paradigmaya, düşünme, algılama biçimlerine hazırlandığını, iş yapma anlayışları, kullanılan teknolojik donanımların değişeceğini belirten Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Başkanı Ecz. Armağan Ener, “Eğitimden sanayiye, iletişimden sağlığa her alanda büyük ve hiçbir zaman deneyimlemediğimiz büyük bir devrimi yaşayacağız.” dedi. Ecz. Pelin Ersoy ve Ecz. Ferzan Özgörür’ün konuşmacı olarak katıldığı panelde oldukça yüksek katılım oldu. Aynı gün gerçekleştirilen Geleceğin Eczacılık Projeleri “Farmafikir Yarışması” finali öğrenciler arasında büyük heyecan yarattı.

ENDÜSTRİ 4.0’DAN PHARMA 4.0’A

Uzmanlar 2020’den itibaren çok hızlı ve öngörülemeyen gelişmelerin yaşanacağı bir döneme girileceğinde birleşiyorlar. Nesnelerin interneti, yapay zeka, 3D yazıcılar, Sanal Gerçeklik, Giyilebilir Teknolojiler, vücut sensörleri sağlıkta hastaların farkındalığını artırırken günler, aylar süren analizler saniyeler içerisinde yapılabilecek.

DEĞİŞMEYEN EN ÖNEMLİ KONU; GÜVEN

Dünyadaki değişimleri izlediklerini belirten Ecz. Ener, bütün teknolojik gelişmelerin insani değerler içerisinde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Gelecek; teknoloji ile insan bileşiminden oluşacaktır. Tüm teknolojik gelişmelerin yanında olması gereken ve biz eczacıların uzun yıllardır insanlarla iletişim içerisinde oluşturduğumuz, hiçbir teknolojik gelişimin sağlayamayacağı büyük bir değer olan ‘güven’ konusu oldukça önemlidir.” dedi.

FARMAFİKİR’İN FİNALİ YAPILDI

2016 yılında başlayan Farmafikir, Geleceğin Eczacılığına İnovatif Projeler yarışmasının 2018 finali, Eskişehir Anadolu Üniversitesi 6. HYES-Her Yönüyle Eczacılık Sempozyumunda yapıldı. 12 üniversite, 31 projenin katıldığı yarışma finali büyük bir heyecana neden oldu. 

Geleceğe dönük projelere önem verdiklerini belirten Ecz. Ener, Eskişehir’de bir yanda Geleceğin Eczacılığını anlatan bir panel, bir yandan da 29 üniversite ile hayata geçen ve gün geçtikçe Eczacılık Öğrencileri arasında yaygınlaşan Farmafikir Yarışmasının 2018 Finalini gerçekleştirmekten dolayı gurur duyduklarını belirtti.

Ödül alan üniversite, proje ve öğrenciler;

1. Zeynep Güneş Tepe – Elif Çisem Çöldür; Pharmarea - Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

2. Fatma Aylin Özel; Application of Stock Management in Pharmacy-Smp - Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

3. Nahide Zeren Arda; Bitkiler Dostunuz mu? - Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

4.  Ariyen Farşi; Farmakovijilans Data Sistemi - Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

Editör: TE Bilişim