Odunpazarı Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısı Kazım Kurt başkanlığında toplandı.  Geri dönüşüm konusunda konuşan başkan Kurt, geri dönüşüm atıklarını belediyeye toplayacağını ve ileride ayrıştırma tesisi kuracaklarını söyledi.

Gündemde yer alan Denetim Komisyonu üyeliği seçimi gerçekleştirildi. 3 üyenin seçiminde 2’si CHP’li bir tane de AK Partili meclis üyesi aday gösterildi. Yapılan seçimde CHP'den İbrahim Arslan 32, Kadir Kodak 32, AK Parti'den de Yüksel Yoldaş 19 oyla denetim komisyonu üyeliğine seçildi.

Ayrıca bir önceki dönemde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak belirlenen tabir, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak oy çokluğuyla değiştirildi.

Gündeme yeralan bir çok madde komisyon raporları oybirliği ile kabul edildi. Diğer maddelerde ilgili komisyonlara havale edildi.

Geri dönüşüm atıkları ve tesis

Gündem dışı söz alan ve geri dönüşüm ihale sonuçları ile tartışma konusu haline gelen çöp vergisi hakkında konuşan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, "Geri dönüşüm ihalesinden dört aydır sonuç çıkmadı sanırım. Çıktıysa da bizi bilgilendirmenizi istiyoruz. Çöp vergisi adı altında eleştiri bombardımanına tutuyorsunuz bizi. Geliri belediyeye aktarılacak olan bu vergiden gerçekten şikayetçi misiniz?" dedi.

Özcan'a cevap veren CHP'li Meclis Üyesi İbrahim Arslan ise, en haksız vergilerin dolaylı vergiler olduğunu ifade etti.

Türkiye'de vergilerin yüzde 65'inin dolaylı vergilerden alındığına dikkat çeken Arslan, "Halkın sırtında yeterince vergi yükü var. Yeni yükler geliyor. Bu yüzden isyan ediyoruz. Halkın cebinden bir yılda 80 milyon lira para çıkacak. Her şeyin parasını halk öderse, mahalle ya da site sakinleri birleşir kendi işini kendi yapmak ister. Bu şekilde sosyal devlet anlayışına zarar verirsiniz" diye konuştu.

Hükümet belediyelere verilen bütçelerin payını arttırsın

Geri dönüşümü belediye olarak kendilerinin yapacağını belirten Başkan Kazım Kurt, "Kendimiz farklı bir yöntemle yapacağız. Evlere mavi poşet dağıtacağız ve belirli gün ve saatlerde toplayacağız. İlerde de ayrıştırma tesisi kuracağız" şeklinde konuştu.

Çöp vergisinin su bedeli üzerinden tahsil edilmesinin uygulanamaz olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, "Su sisteminde kartlı uygulama olan büyükşehirlerde bu sıkıntı oluyor. Odunpazarı'nda temizlik gideri 60 milyonsa, Tepebaşı'nda 50 milyon ise bunu nasıl alacaksınız ESKİ üzerinden? Çöp vergisinin su bedeli üzerinden alınması değiştirilmeli. Vatandaştan sürekli vergi almak yerine belediyelerin milli merkezi bütçeden aldıkları pay artırılmalı. Yüzde 10 bizim payımız. Bunu 12, 16, 20 yapsınlar" ifadelerini kullandı.

Mecliste ayrıca  Rusya Federasyonu Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Karaçayevsk Şehri Belediye ile kardeş belediye  olunması ile ilgili başkan Kurt'a yetki verildi.

Editör: TE Bilişim