Yazarımız İlhan Ertürk, Eskişehir Odunpazarı’nda,  yaklaşık 2000 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu döneminden kalma tarihi çeşmeye dikkat çekti. Habibe Çalışkan bu eserin durumunu Cimer’e yazıp sonuç aldığını aktaran Ertürk, "Eskişehir Odunpazarı’nda,  Tarihi Kurşunlu Külliyesinin hemen arkasında Türk Dünyası Vakfı’nın kullandığı restore Osmanlı evinin otopark olarak kullanılan bahçesinin içinde bir köşecikte kendini pek belli etmeden can çekişen takriben iki bin yıllık tarihi bir çeşme. 

Çeşme, bir Roma çeşmesi. Doğu Roma İmparatorluğu döneminden . Hala hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yıkık dökük, üstünde bir ağaç var kökleriyle çeşmeyi patlatmak üzere. Ama ayakta kalmayı başarmış. Üzerindeki motiflerin bir anlamı olmalı. Balık, inek, vazo çiçek, terlik kova var.. Suyla ilgili motifler..

Tarih’in gereksiz bir bilim olduğunu düşünen kafalar bu tür şeyleri hatırlattıkça sinirleri bozuluyor olsa gerek. Oysa bunlar bu coğrafyanın zenginlikleri . Biz geçmişteki bu tür maddi ve belgesel nitelikteki bulgulara değer vermediğimiz için, Alzheimer hastası bir toplum gibiyiz. Geçmişi hatırlamıyoruz ve bilmiyoruz.. 

Sevgili Habibe Çalışkan bu eserin durumunu Cimer’e yazdı ve sonuç aldı. Onarılıp restore edilecek..

Editör: TE Bilişim