Tayfun Üçok isimli bir vatandaş, Kırım'da Hansaray içerisinde bulunan Gözyaşı Çeşmesi'nin bir örneği Odunpazarı Şeyh Şemsettin Sokak’ta bulunan Kırım Tatar Müzesi’nin bahçesinde bulunduğunu ancak, ticari işletme tarafından işgal edildiğini söyledi.

Odunpazarı’nda bulunan birçok eserin Eskişehir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyleyen Üçok, bunlardan biri olan Gözyaşı Çeşmesi’nin ticari işletme içinde kalarak ziyaret edilememesini eleştirdi. Üçok, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Kırım'da Hansaray içerisinde bulunan Gözyaşı Çeşmesi'nin bir örneği Odunpazarı Şeyh Şemsettin Sokak’ta bulunan Kırım Tatar Müzesi’nin bahçesinde bulunmaktadır. Özellikle Kırım Tatarlarının sembolü olarak kabul edilen Gözyaşı Çeşmesi gelen turistlerin hatıra fotoğrafı çektirdiği bir yerdi.  Kırım Tatar Müzesi'nin alt katını çibörekçi olarak işleten müstecirin müzenin bahçesinde kendine ayrılan yerlerin dışında bulunan bu yeri ticari kaygı gözeterek masa, sandalye, şemsiye gibi eşyalarla kapatması sonucu bu eseri ziyaretçilerin görmesi engellenmiş bulunmaktadır. Çeşmenin hikayesi ve tarihi öneminin yazılı olduğu tabelaya ulaşmak isteyen misafirler ne yazık ki bunu gerçekleştirememektedir.”

“Odunpazarı Belediyesi bunun gibi eserlerin önünün işgal edilmemesi için ne yapıyor” diyen Üçok, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her isteyen bir eserin önünü kapatırsa Odunpazarı’nda turizmi nasıl geliştirebiliriz? Odunpazarı Belediyesi tarafından tekrar düzenlenen ama uzun bir süredir kapalı olan Kırım Tatar Müzesi maalesef ki görülen davaların ardından işgalci durumuna düşen işletmecinin tahliye edilememesi nedeniyle kapalı durumdadır ve ziyaretçi kabul edememektedir. Odunpazarı Belediyesi tahliye davasını kazanmasına rağmen kaymakamlığın uygulama izni vermemesi sonucu Kırım Tatar Müzesi hem kapalı kalmakta hem de içerisindeki eşyalar zarar görmeye devam etmektedir. Müzenin alt katında pişen çibörek kokusu ve yağın dumanı üst katta bulunan müzenin içerisine sinmiş ve müzede bulunan birçok tarihi eser de zarar görmüştür. Eskişehir Kırım Derneği yöneticileri müzenin yeniden düzenlendiği sırada birçok eşyanın yağ ve duman sebebiyle zarar gördüğünü ve birçok kumaş, yatak gibi eşyaların güvelendiği, bunların tutanakla tespit edildiğini belirtmişlerdir. Odunpazarı Belediyesi yetkililerinin, müstecirin tahliyesinden sonra burada kesinlikle çibörek pişirilmeyeceğini, binanın Kırım Tatar Müzesi olarak kullanılacağını açıklamışlardır. Buna rağmen davanın sonuçlanmasının üzerinden aylar geçmiş işgalci olan işletmeci tahliye edilememiş, üstüne bahçede bulunan eserleri de işgal ederek ziyaretçilerin bu eserleri görüp bilgi almasını, hatıra fotoğrafı çekilmelerini engellemiştir. Ayrıca şehrimize, Odunpazarı’na müze kazandırmak için çalışan başta belediyeler, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, sivil toplum örgütleri  ile sanayicilerimiz, iş adamlarımız acaba var olan müzelerin korunması ve yaşatılması konusunda da aynı duyarlılığı gösterebilecekler midir?”

Editör: TE Bilişim