AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Eskişehir’deki programlarının hemen ardından AKPM’nin Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu toplantısı için Avusturya’nın Viyana şehrine gitti.

İKİ GÜNLÜK YOĞUN GÜNDEM

Prof. Dr. Günay’ın üyesi bulunduğu ‘Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma’ AKPM’nin gündem konusunda en yoğun komisyonlarından bir tanesi. Viyana’da Avusturya Parlamentosu’nda gerçekleştiren toplantılarda çocuk haklarından platform ekonomisinin toplumsal etkisi, organ nakli turizminden yapay zekanın işgücü piyasasına etkisi gibi çeşitli konularda hazırlanan raporlar değerlendirildi.

Günay “Viyana’daki çalışmalarımızı sağlık, teknolojik gelişmeler ve sosyal haklar başlıkları altında toplayabiliriz. Toplum sağlığını ilgilendiren Avrupa’da artan psiko-sosyal ve akıl sağlığı sorunu olanların zorlayıcı tedbirlerle tedavi edilmesi; organ nakli turizmi; reçeteli ilaçlara istemsiz bağımlılık; aşı reddi gibi konuları ele aldık ve Avrupa Konseyi’ne tavsiye kararlarını hazırladık. Diğer taraftan gelişen teknolojinin toplumsal etkileri tartışıldı. Platform ekonomisinin yani paylaşım ekonomisinin toplumsal etkileri tartışıldı ve yapay zekanın işgücü piyasasına etkileri değerlendirildi.“ şeklinde konuştu.

Günay “Çocuk hakları en önemli gündem konumuz oldu. Çocuğa karşı şiddetin, çocuk istismarı, sömürüsü, ticareti, erken yaşta evlilik ve çocuklara karşı şiddet ve işkencenin her türü BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde ele alındı. Ancak çocuk teröristlerin de çocuk istismarı kapsamında değerlendirilmesini önerdim. Ayrıca Ulusal Parlamentolarda Çocuk Hakları Komisyonu kurulmasının tavsiye edilmesine karar verildi.” Şeklinde açıklamada bulundu.

Günay yaptığı konuşmada “Tüm dünyada çocuk terörist/asker problemi artarak devam ediyor. BM 2012 yılından itibaren silahlı çocuk sayısının beş kat arttığını belirtmekte. 14 ülkede 300 binin üzerinde çocuk asker bulunmakta. Terörist grupların çocuk istismarını İŞİD, Boko Haram, Taliban, PKK, Al-Shabab, FARC, MİCK gibi örgütlerde görüyoruz. Aslında bu çocuklar birer mağdur, rehabilitasyona ihtiyaçları var ve topluma kazandırılmaları gerekiyor. Rapora bu konu da eklenirse çocuk istismarına karşı daha bütüncül bir yaklaşım olacaktır.” dedi.

ŞEHİTLERİ ANDI

Prof. Dr. Günay aynı zamanda Viyana Türk Büyükelçiliği’ni de ziyaret etti. Günay Türk Büyükelçiliği’nden paylaştığı fotoğrafın açıklamasında ‘’ Viyana’da ASALA tarafından şehit edilen Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil'i (22 Ekim 1975) hala korunan makamında, Çalışma Müşaviri Erdoğan Özen'i (20 Haziran 1984) ve BM Viyana Ofisi Direktör Yardımcısı Enver Ergun'u (19 Kasım 1984) rahmetle andık. Mekanları Cennet olsun.’’ Şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Editör: TE Bilişim