Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor. Her hafta farklı bir mahalleye giderek vatandaşlarla kucaklaşan Başkan Kurt, Kümbet Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ardından bu hafta da Ağaçhisarlılar Derneği’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Gündoğdu Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların katıldığı toplantıda Gündoğduluların sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, kendisine yönelten soruları cevapladı.

“RUTİN BELEDİYE ÇALIŞMALARININ YANINDA YENİ PROJELERİ DE GERÇEKLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Vatandaşların belediye başkanlarını ve politikacıları ‘hep seçim döneminde geliyorsunuz’ sözleri ile eleştirdiğini anlatan Başkan Kurt, kendilerinin her zaman vatandaşların yanında olduğunu vurguladı. Vatandaşların sorunlarını dinlemek için bu toplantıları gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Kurt, “Gündoğdu Mahallesinde çok tartışılan şeyler var. Sizin sıkıntılı olduğunuz durumlar var ve bunların çözümsüzlük içinde olduğunu hep birlikte yaşıyoruz. Burada kabahat Alinindi Velinindi gibi bir yaklaşımdan ziyade, ne yapılırsa bu işler düzelir. Bunu konuşmak gerek” dedi. 3.5 yıldır Odunpazarı Belediyesi’nin yönetiminde olduklarını belirten Başkan Kurt, rutin belediye çalışmalarının yanında yeni projeleri de gerçekleştirmeye çalıştıklarını kaydetti. Şehircilik ve belediye denince vatandaşların aklına yol, imar özelliklede Gündoğdu Mahallesi’nde yaşanan kentsel dönüşüm ile ilgili sıkıntıların geldiğini ifade eden Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Şimdi bu bölgenin büyük bir kısmında ilk önce Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm kararı çıktı. O 3 bölge, 3 etapta düzenlenecek. Birisi kanal boyu birisi vergi dairesinin yanı. Bildiğim kadarıyla bu zamana kadar sadece projesi bitti. Biz belediye yönetimine geldiğimiz zaman, Gündoğdu Mahallesi’nin özellikle de askeri bölgenin yan tarafında 18. madde uygulaması ile ilgili ciddi bir karmaşa vardı. Uygulama yapılmış, uygulamaya davalar açılmış,

itirazlar olmuş. Paralar alınmış- verilmiş. Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldikten sonra bu karmaşayı düzeltme çabasına girdik. Henüz düzeltemedik, çünkü mahkeme bir daha bozma kararı verdi ve paraları şimdi geri veriyoruz, tapuları geri alıyoruz. Durum daha karmaşık bir hale geldi.”

“1 KİŞİ DAVA AÇTI MAHKEME DE SADECE O KİŞİNİN ARSASI İLE İLGİLİ BÖLÜMÜ BOZDU”

Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projesi devam ederken Odunpazarı Belediyesi’nin bu bölgede yaklaşık 1000 kişinin kapsadığı alanı afet riskli alan ilan ettiğini kaydeden Başkan Kurt, “Yani burada bir tehlike var, burada ya yer hareketleri olacak ya bu binalar çürük, dolayısıyla bir felaket olacak. Onun için de devlet buraya bir işlem yapalım ve bu yaptığımız işlemle de vatandaşı zarara uğratmayalım diye bir karar almış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kararı alınca, bu bölgede imarla ilgili yetkinin tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçiyor. Böyle olunca da siz oradan izin almadan çivi dahi çakamıyorsunuz. 5 yıldır çektiğiniz sıkıntının nedeni de bu. Bunu aşabilir miyiz? Bunu aşabilmenin bir kaç yolu vardı. Birincisi arkadaşın biri dava açtı o davada bu afet riskli alan ortadan kaldırılması ile ilgili. İkincisi de bakanlığın ya uygulamaya başlaması ya da yetkisini ilgili belediyeye devretmesi. Bu üç yoldan biriyle bu sorun çözülebilirdi. Mahkemeye siz hepiniz müracaat etmediniz 1 kişi müracaat etti. Mahkeme de sadece o kişinin arsası ile ilgili bölümü bozdu, bütününe karışmam dedi. Davayı 500 kişi açsaydı 500 kişinin kararı bozulacaktı. Bakanlık bu işi yapabilirdi, o da yapmadı. Odunpazarı Belediyesi’nde bulunan CHP’li meclis üyeleri bu afet riskli karar alınırken de yanlış yapıyorsunuz, biz karşıyız dedi.

“ŞU AN KALICI YATIRIM YAPMA ŞANSI YOK”

Baktık sorun büyüyor size geldik, toplantı yaptık. Bize yetki verin, gidip bakanlıktan yetki isteyelim dedik, bize de yetkiyi vermediniz. Dolayısıyla bu iş böyle kaldı. Şimdi bu sıkıntı halen

devam ediyor ve bu sıkıntı çözülmediği sürece de Gündoğdu Mahallesi’nde kalıcı bir yatırım yapma şansı yok. İşte bu çevre yolunun etrafındaki düzenlemeler, Alpu Kavşağı’nın etrafındaki düzenlemeler, hepsinin kalıcı olarak çözülebilmesi için de afet riskli alanın çözülmesi gerekiyor. Ne yazık ki çözülemedi. Bize yaptığınız baskı kadar iktidar partisine baskı yapsaydınız şimdiye kadar çözülebilirdi. Ama ne yazık ki Eskişehir’de halkımız belediyelere olan baskıyı iktidara gösteremiyor.”

“AYNI SIKINTILARI KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ’NDE DE YAŞAMAYA BAŞLADIK”

Küçük Sanayi Sitesinde de aynı sıkıntıların başlandığını belirten Başkan Kurt, Küçük sanayi sitesini dönüştürmek için yaptıkları çalışmaların Büyükşehir Belediyesi’ndeki AKP’li meclis üyeleri tarafından engellendiğinin altını çizdi. “Büyükşehir Belediye Meclisinde çoğunluk AKP’li. 29 AKP’li, 16 CHP’li meclis üyesi var. Dolayısıyla Büyükşehir Belediye meclisinde bizim elimiz kolumuz bağlı, kararı onlar veriyor” diyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Sanayi Sitesiyle ilgili bizim önerdiğimiz planı reddettiler. Ondan sonra biz nasıl çözebiliriz diye arayışa geçtik, orada risk büyük, binalar çökmek üzere. Ve bu çözüm içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanı ile ilgili yaptığımız görüşmeler sonrasında Afet riskli alan ilan ettiler. Yaptığımız görüşmeden sonra ertesi hafta yetkiyi bize vermek için bizi davet ettiler. Mart ayında bu karar çıktı. Bugün yeni bir mart geliyor. 1 yıla yaklaştı ve yetkiyi bize vermediler.

“SESSİZ KALINCA SIKINTI DEVAM EDİYOR”               

AKP içersinde çok büyük karışıklıklar var. AKP’de Eskişehir’de bundan önce patron Milli Eğitim Bakanıydı, Nabi Avcıydı. Ama o bakanlıktan alınıp Harun Karacan Genel Başkan Yardımcısı olunca patron değişmiş oldu. Patron değişince Nabi Avcının imzası olan o afet riski alan kararının uygulamasını o gelen arkadaş istemedi, yaptırmadı. Böylelikle o da askıda kaldı. Dolayısıyla bu bölge Ankara’nın girişi ya da Eskişehir’in çıkışı kötü bir halde ve çaresiz bir vaziyette duruyor. Bizim yetkilerimiz kısıtlı olduğu için yapabildiğimiz sadece burada temizlik yapmak, sokakları asfaltlamaktan başka bir şey kalmadı. Umarım bunları ileride tamamlayabiliriz, ama Gündoğdu’da ciddi bir kentselleşme sorunu var. Bu sorunun da aşılabilmesi için de birlikte hareket etmemiz lazım. Biz bir kaç kere görüştük, toplantılar yaptık. Ama nedense bu bölge bu konuda sessiz kalıyor. Sessiz kalınca sıkıntı devam ediyor. Bunu çözerken destek bulamadık.”

Editör: TE Bilişim