Eskişehir’de bir dövme sanatçısı, izlediği ’Ghajini’ isimli Hint filminden etkilenerek sosyal sorumluluk projesi başlattı ve Alzheimer hastalarına özel künye şeklinde dövmeleri ücretsiz olarak yapmaya başladı.
İsmet İnönü caddesinde stüdyosu bulunan sanatçısı Arda Ferhat Kalır izlediği Hint yapımı bir film sonrasında aklına gelen fikri uygulamaya koydu. ‘Ghajini’ adlı Hint filminde her gün uyandığında hafızası sıfırlanan bir adamın koluna yaptırdığı ‘üzerindekini çıkar’ yazılı dövmeyi görerek, vücudunun tamamına yaptırdığı hatırlatıcı dövmeler ile yaşamını sürdürmesi dövme ustası Arda Ferhat Kalır’a ilham oldu. Kalır, hafıza kaybı ve Alzheimer hastalıklarına yakalanmış vatandaşların bilekleri başta olmak üzere vücutlarının istedikleri yerlerine ücretsiz olarak dövme yapmaya başladı. Dünyada 20 milyondan fazla, Türkiye’de ise 300 binden fazla insanın Alzheimer hastası olduğunu vurgulan ve bu projenin nasıl aklına geldiği hakkında konuşan Kalır, “Alzheimer hastalığı gün içinde kendini gösteren bir hastalıktır. Birden her şeyi unutuveriyorlar. Karısını, kocasını tanıyamayan insanlar var. Alzheimer’ın ilacı dövme bence. Ben de izlediğim bir Hint film sonrasında mesleğim açısından halkın yararına durumu değerlendirip, bu hastalığa yakalanmış insanların vücutlarına isim, soy isim, telefon, adres gibi bilgilerini künye şeklinde dövmeleri yapmaya karar verdim” şeklinde ifadeler kullandı.
DÖVMECİDEN ALZHEİMER HASTALARINA ÜCRETSİZ REÇETE
Dövme sanatçısı Kalır, Alzheimer hastalarına özel yaptığı ücretsiz dövmelerin hasta ailelerine de destek olduğunu belirtti. Bu hastalığa yakalanmış insanların aileleri tarafından çok iyi şekilde beslenmeleri gerektiğini, bunun da maliyetli bir iş olduğunu söyleyen Kalır, “Normalde makine açılış ücretinin 250 TL olmasına rağmen, aileler hastalarına daha iyi baksınlar o para ile hastaya kaliteli besinler alsınlar diye ben bu dövmeyi ücretsiz olarak yapmaya karar verdim. Ben Alzheimer hastalığını çok araştırdım ve nasıl bir hastalık olduğunu biliyorum. Üst düzey dövmeler yapıyorum. Künye tarzındaki bu dövmeler benim için çok basit. Yani insanların yararına, benim için çok kolay olan bu dövmeyi ücretsiz bir reçete gibi görebilirler” dedi.
DÖVMENİN NE FAYDASI OLACAK
Dokuz yıldır profesyonel olarak kendi dövme stüdyosunda vatandaşlara hizmet eden Arda Ferhat Kalır, Alzheimer hastalarının vücutlarında taşıdıkları bu dövmelerin onların en büyük ilacı olacağını söyledi. Kaybolan hastaların hafızaları yerinde olmadığını anlatan Kalır, "Hiç bir şey hatırlayamayacaklarından dolayı kendi vücutlarında gördükleri yazılar hastalara en inandırıcı kanıt olacaktır. Bu sayede kaybolan hastalar ailelerine kavuşabilecek ve güvende olabilecekler" diye belirtti.
“DÖVME YAPTIRMAKTAN KORKMASINLAR”
Kalır, dövme işinde yeterlilik, kalite ve hijyene de dikkat çekerek, "Dövme yaptırmadan önce en önemli şeylerden birisi dövmeciyi araştırmaktır. Dövme yapacak kişiyle birebir tanışmak gerektiğini düşünüyorum. Steril bir ortam çok önemlidir. Ekipmanların kullan at tarzında olması, yapılan işin tamamen profesyonel olması, yapan kişinin sertifikalarının bulunması önemlidir. Bunlar şartlar olduğu sürece dövme yaptırmaktan korkmasınlar” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim