Okmeydanı Cemevi’nde cenaze bekelerken başından vurulan Uğur Kurt için Eskişehir’de yürüyüş yapanlara yolu kapattıkları için para cezası kesilmişti. Ceza kesilenlerin karara itirazı üzerine Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi “Yürüyüş yapacak yol olsa yolu kapatmazlardı” diyerek cezayı iptal etti
Okmeydanı’nda polis kurşunuyla ölen Uğur Kurt’un katledilmesini protesto etmek için Eskişehir’de yürüyüş yapanlara yolu trafiğe kapatmaktan 189 TL para cezası kesilmesi ve eylemcilerin cezaya itirazı üzerine Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi kararı bozdu.
Eskişehir Valiliği‘nin 2005 yılında, basın açıklaması ve yürüyüş yapılamayacak alanları ilan ettiğini belirten Hakim Kemal Karanfil, “İlanda neredeyse Eskişehir’deki tüm caddeler ve alanların yasak kapsamına alındığını, sesini başkalarına duyurmayı amaçlayan kişilere herhangi bir yer ve alan bırakılmamasının hakkın özünü ihlal niteliğinde olduğunu” belirterek, 189 TL’lik cezayı iptal etti.
Hakim Kemal Karanfil 23 Eylül’de verdiği kararında adeta 'demokrasi dersi' verdi. Hakim Karanfil, "Basın açıklaması yapmalarındaki amacın, güvenlik güçlerince orantısız güç kullanılması neticesinde birden çok göstericinin ölmesine duyulan üzüntünün dile getirilmesi olduğu aşikardır” diyerek kararında, geçmişte farklı düşündükleri için devlet şiddetine maruz kalan Erdal Eren, Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Ahmet Kaya’nın akıbetine toplumun üzüldüğünü, bugün de Berkin Elvan için aynı hissin yaşandığını belirtti.

KAMU GÜCÜ, BARIŞÇIL GÖSTERİ YAPANLARI KORUMASI GEREKİR

Hakim Karanfil, gösteri ve toplantılar valilik onayına bırakıldığında farklı düşünenlere izin verilmeyeceğini savunurken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin çoğulculuğu ve farklı düşünceleri teminat altına aldığını kaydetti.
 “İfade özgürlüğü esnasında kısa süreliğine yolun kapatılmış olmasının, hemen yakındaki alternatif yolların oluşu dikkate alındığında, başkalarının hak ve özgürlüklerini sınırlandıracak derecede bir yol kapatmadan bahsedilemeyeceğini, özgürlüğe üstünlük tanınması gerektiğini ve aksi takdirde demokrasiden bahsedilemeyeceğini” vurgulayan Karanfil AİHM'in Djavt kararına değinerek "Kamu gücünü kullananların barışçıl gösteri ve yürüyüş düzenleyenlerin haklarını özgürce ve rahatça kullanabilmeleri için gerekli önlemi alması ve olabilecek saldırılardan korunması gerektiğini” kaydetti.
Kararın son bölümünde şöyle deniliyor: 
"Eskişehir Valiliğince basın açıklaması ve yürüyüş yapılamayacak alanlar her ne kadar 06/05/2005 tarihli gazetede ilan edildiği belirtilmiş ise de, İlanda neredeyse Eskişehir’deki tüm caddeler ve alanların yasak kapsamına alındığını, sesini başkalarına duyurmayı amaçlayan kişilere herhangi bir yer ve alan bırakılmamasının hakkın özünü ihlal niteliğinde görüldüğünden bu ilana aykırılık ve yukarıda açıklanan kriterlere aykırı olarak idari para cezası düzenlediği anlaşıldığından itirazın kabulü ile 06/05/2014 tarihli verilen 189 TL lik idari yaptırım karar tutanağının iptaline,..." 

Editör: TE Bilişim