Eskişehir halkevi kuruluşunun 89. Yılı nedeniyle bir açıklama yapıldı. Şu ifadelere yer verildi; “19 Şubat 1932’de kurulduğunda Anadolu insanının ayağa kalkışına, cumhuriyet fikrinin uyanışına tanıklık eden Halkevleri 89 yıldır dimdik ayakta.

Mücadele verdiği her dönem gericilerin, faşistlerin, cuntacıların hedefi haline gelmiş; iktidarlarca kapatılmış, mal varlığı yağmalanmış, kamu yararına dernek statüsü kaldırılmış Halkevleri örgütü küllerinden yeniden doğmayı hep başarmıştır.

Edebiyat, resim, müzik, tiyatro ve sinemada sayısız sanatçıya okul olmuş Halkevleri; güzel sanatları halkın bağrında beslemiş bir kültür sanat örgütü olarak karanlığa karşı aydınlığı temsil etmiştir. Üretimi, imeceyi, dayanışmayı, yurttaş olmayı, yurt sevgisini savaş yorgunu bir halkın yüreğine ilmek ilmek nakşetmiştir.

1980 sonrası üçüncü diriliş evresinde yere düşürmediği bayrağı eline alan Halkevleri 12 Eylül faşizmine karşı yürüttüğü özgürlük ve demokrasi kavgasını iktidarda 19 yılını dolduran AKP’ye karşı aynı kararlılıkla sürdürmektedir.

Halkevlerinin 89. kuruluş yılında salgın sebebiyle fiziken toplanamadık. Sosyal medya mecralarında ve örgütümüze gönderdikleri video mesajlarla dostluklarını, ortak mücadele çağrılarını, aynı yol’da bizimle birlikte yürümelerinden duydukları sıcaklığı hissettiren; örgütümüzü arayan; bizleri kutlayan kentimizin milletvekillerini, belediye başkanlarını, siyasi parti temsilcilerini, emek örgütleri ve yöneticilerini, gazetecileri, dernek-vakıf ve kooperatif başkanlarını, meslek odalarını, KHK ile üniversiteden ihraç edilmiş barış akademisyenlerini, sanat ve edebiyat insanlarını ve son olarak Halkevlerinin yeniden ayağa kalkmasında emeği, özverisi, geçmişi bulunan eski üye, yönetici ve başkanlarımızı saygıyla selamlıyoruz.

Kuruluş yılımıza dostlarımızın gösterdikleri duyarlılık ülkeyi yangın yerine çevirmiş AKP iktidarına karşı verilmiş ortak mücadele sözüdür. Dostlarımızın selamını, önümüzdeki dönemde kızışacak toplumsal mücadele hareketine bir çağrı olarak gördük, böyle değerlendirdik. Kentimizin emek ve demokrasi güçlerine bu incelik, içtenlik ve dostluk dolu kutlama mesajları için müteşekkiriz.

Halkevleri olarak emeğin, demokrasinin, özgürlüğün, kardeşçe ve barış içinde bir arada yaşama özleminin, adaletin egemen olacağı bir Türkiye’nin inşa edilmesinde tarihsel sorumluluğumuzu ve yurtseverliğimizi hiç kuşku yok ki siper edeceğiz.

Yeni mücadele yılımız, 89. yaşımız toplumsal mücadeleye omuz verdiğimiz ve arayış içinde olan milyonların haklı sesine sesimizi katacağımız bir dönem olacaktır.

Bağımsızlık, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde aşağı değil, göğe ve yıldızlara bakmaya devam edeceğiz.."

Editör: TE Bilişim