Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt www.esgazete.com’un sorularını yanıtladı.

 

Hamamyolu Projesi konusunda yapılan eleştirilere değinen Kazım Kurt, projeye ilişkin şunları aktardı: “Hamamyolu Projesi konusunda yaşanan kafa karışıklığı bizi eleştirenlerde. Biz projeye güveniyoruz. Biz projenin bütünsel anlamda başarılı olacağına inanıyoruz. Bu proje Hamamyolu caddesindeki meydan ve çevre düzenlemesidir. Bazıları bilerek ve isteyerek bu projeyi küçümseme, aşağılama ve bir algı yaratma yönünde çalışma yapıyorlar. Bizim bu arkadaşlara ne söylesek ikna etme şansımız yok. Şunu herkesin görmesi gerekir, Hamamyolu’nda güzellikler yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Biz oradaki çimi kaldırdık. Çimin yeşil olduğunu iddia ediyorlarsa Türkiye dünyanın en yeşil alanı. Ama yeşil alan çim değil ağaç, kalıcı olan ve uzun yıllara yayılan güzellik ağaçtan. Biz Hamamyolu’nda 8- 10 ağacı yerinden söktük ve bunlar park bahçeler müdürlüğümüzde koruma altında, dikildi ve tutmuş vaziyette ve bir sıkıntısı yok. Bunu 100’lerce ağaç diye sunmaya çalışmak ahlakla bağdaşmaz.

IHLAMUR AĞACI DİKTİK

 Şu an Hamamyolu’na 50 tane ıhlamur ağacı diktik. Bunları insanlar görmeye başladı. Diğer bitkiler yani çalı çırpı şeklinde olanlar işlem bitince getirtilip dikilecek. Şu anda inşaat halindeki bir yere koyamayız. Oturma gruplarının ortası ve etrafı köprünün yan tarafları üst tarafları bu tür yeşil bitkilerden oluşacak. Yine yemyeşil bir Hamamyolu görüntüsü ortaya çıkacak. Bu arada Hamamyolu’nun kullanılabilir alanı çoğalacak. Şu an 10 bin metrekare alandan fazla alan, tekrar kullanılabilir hale geldi. Burada yeterince çocuk oyun alanı var, yeterince oturma alanı var. Yeterince ticaret alanı var. Ticaret alanlarını büyük bir şey zannetmesinler. Bunlar yaygınlaşacak ve insanlarımıza daha çok hizmet edilecek. Esnafın da yaşamı kolaylaşacak. Eskiden 3 metrelik bir cadde idi 2-3 metre de bir kaldırım vardı, şimdi cadde ve kaldırım genişledi. Kullanım alanı açıldı. Orası ciddi bir meydan görüntüsü aldı. Şimdiden başladı, sokak müzisyenleri, ressamlar, kültürel sanatsal faaliyetler oralarda olacak. Farklı bir biçimde canlanma olacak. Zaman zaman oralarda kültürel etkinlikler yapacağız, konserler yapacağız.

HAMAMYOLU TİCARET ANLAMINDA CAZİP BİR BÖLGE OLACAK

Hamamyolu’nun gerçekten Eskişehir’de ticaret anlamında cazip bir bölge olmasını sağlayacağız. Projenin bitiş tarihi gecikti, biz 29 Ekim diye hesaplıyorduk, bunu da çok abartmanın bir anlamı yok. İnşaatlarda zaman zaman bu tür gecikmeler olur. Bize verilen bilgiye göre 10 -15 gün içinde büyük ölçüde bitmiş olacak. Gecikmenin bizden kaynaklanan tarafı da var, müteahhitten kaynaklanan tarafı da var. Ama daha çok AK Partili olduğunu varsayan bürokrasiden kaynaklanan, devlet kademelerinden kaynaklanan tarafları da var. Orada tescilini yaptırdığımız anıt ağaç için bir projemiz vardı. Kurum bunu 25 Ekim’de onayladı. Zaten böylece 29 Ekim’de bitirme şansınız olamıyor. Biz oraya bir heykel yapmak sureti ile anıt ağacı koruma altına almak istemiştik. İyi bir heykeltıraşla anlaştık ve oraya bir heykel yaptırıyoruz. Hamamyolu’na başka bir bakış açısı kazandıracağız. O heykeli görmeye gelecek insanlar, anıt ağacı görmek için gelecek. Ya da bu yapılan işi görmeye mutlaka geleceklerdir. En çok tartışılan konulardan biri köprü. Köprünün üzeri açık hava müzesi niteliğinde, sergi salonu niteliğinde kullanılacak. Birçok sergimizi burada yapacağız. İnsanların köprünün üzerinden geçmesini cazip kılacak etkinlikler içinde olacağız. Köprünün özelliği, engelliler için yüzde 7 eğimli olması”

Editör: TE Bilişim