Kamu, Üniversite ve Özel,  Hastane kantinleri; fiyat ve fiyat etiketlerinden şikâyetleri değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Süleyman Bakal, ülkemizin güneyinden, kuzeyinden, doğusundan ve batısından hastane kantinleri fiyatlarından  sürekli şikâyetler geldiğini söyledi.

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Çözüm Merkezine, kamu, üniversite ve özel hastane kantinleri, büfeleri ve çay ocakları fiyatlarından,  gelen şikâyetler artarak devam ettiğini vurgulayan Genel Başkan Süleyman Bakal, “TÜKDES yoğun şikâyetler üzerine daha önce de hastane kantinlerindeki fahiş fiyat ve fiyat etiketi sorununa dikkat çekmişti. Aradan geçen zaman süresinde hastane kantinlerinden sıkıntılar azalmak yerine artmıştır.

Hastaneler kamu hizmeti sunan kuruluşlardır. Sağlık hizmeti alan tüketiciler ihtiyaçlarını geniş yerleşkelere/alanlara sahip hastane mekânlarında münhasır hizmet veren kantinlerden sağlamak durumunda kalmaktadır. Hastane mekânlarında zaman kısıtlılığı ve mekân genişliği gibi nedenlerden dolayı kantinlerin kullanımı adeta tüketici mecburiyetine dönüşmektedir” dedi.

Sağlık Bakanlığı 2012 Yılında Valiliklere gönderdiği 2012/2 Sayılı genelgesi ile hastane kantinleri hakkında yetkilileri uyardığını ifade eden Bakal şunları söyledi:

“ Sağlık Bakanlığı, Baştabipler; büfe, kantin  ve çay ocaklarını denetlesin...

‘1-Hastane kantinlerinde, hastane içerisinde satılması veya kullanılması yasaklanmış olan ürünlerin (4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamındaki ürünler ile 17.05.2002 tarih ve 24758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan , Oyuncaklar Hakkında Yönet melik’te belirtilen esaslara uygun olmayan oyuncaklar ve oyuncak niteliğinde olmayan ürünler.) satılmaması,

2-Büfe, kantin ve çay ocağı gibi yerlerde satışa sunulan  mal ve hizmet bedellerinin, emsali mal ve hizmet bedellerinden daha yüksek fiyatla tespit edilmemesi ve satılmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve ‘İşletme Hakkı Sözleşmelerine’ bu yönde hükümler konulması,

3-Hastane bahçesi ve bina içinde Milli Emlak tarafından büfe, kantin ve çay ocağı amacıyla kiralanan mekânlar dışında; poliklinik servisler veya koridorlarda seyyar araba veya kişiler aracılığı ile satış yapılmasının engellenmesi,

4-Hastane baştabiplerince büfe, kantin ve çay ocağında satılan ürünlerin kalite ve satış fiyatlarının bizzat denetlenerek, hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim fiyatlar emsal alınarak daha uygun fiyatlarda satılmasının sağlanması, konularında, gerekli düzenlemelerin yapılarak vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi’ istenmiştir.

 Ülke genelinde hastane kantinleri denetlenmeli; fiyatların hastanenin hizmet verdiği yerleşim mahallindeki rayiç birim emsalinin üstünde olması engellenmelidir. Fiyat listeleri tüketicilerin kolayca görebileceği yerlere asılmalıdır. Tüketici mecburiyetinin istismarı önlenmelidir.”

Editör: TE Bilişim